Friday, October 1, 2021
НачалоЛюбопитноЗащо учебната година започва на 15 септември

Защо учебната година започва на 15 септември

Не всички страни започват на 15-ти септември учебната година.

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи – това е първият учебен ден в България.

За първолаците това е дългоочаквана и вълнуваща дата. Това е нов етап, ново начало в живота на всяко дете.

Денят не е случайно избран, а зад решението се крие съвсем практична причина. До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината – за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Идея за връщане на старата дата – 1 септември, се появи през 2001 г., когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче така и не бе възприета. Началото на септември е начало на учебната година и в много страни около България. В Гърция първият учебен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат – и първият звънец бие чак на 1 октомври. В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават – така е във Франция, Германия и Великобритания.

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни – сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за стартиране на училищни занятия. Японските ученици обаче все пак почиват през лятото. В Австралия пък учебната година започва през февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ