Saturday, July 10, 2021
Начало Регионални новини Варна Започна поставяне на нов тип контейнери във Варна

Започна поставяне на нов тип контейнери във Варна

Във Варна започна въвеждането на автоматизирана система за събиране на битови отпадъци.

Във Варна започна въвеждането на автоматизирана система за събиране на битови отпадъци. Вече са поставени 16 контейнера от новия тип в централните части на града.

Това заяви пред медии Милена Недялкова – началник на отдел “Контрол и опазване чистотата на обществените територии” в Община Варна.

Автоматизираната система е италианска, а събирането на отпадъците е значително по-просто и ефективно. Има възможност няколко съда от старата система за ръчно обслужаване да бъдат заменени с един или максимум два от новата.

Капацитетът им е и по-голям. Най-малките са 2250 литра, а най-големите са 7000, които са подходящи за места, където се събират по-големи количества боклук, например курортните комплекси. Събирането се осъществява директно от кабинета на специализираната техника.

“Сметосъбирането е един от основните проблеми на града ни през последната година”, подчерта кметът на морската столица Иван Портних и съобщи, че вече има сключен нов договор, който ще доведе до качествено нов подход и резултат. Той допълни, че дълго време Общината е имала проблем с изтичащи договори, но вече въпросът е приключен.

“Това е сериозна крачка напред за облика, градската среда и качеството на живот за всички варненци”, допълни градоначалникът.

Той приканва търговските обекти да не изхвърлят отпадъците си в контейнерите за гражданите и предупреди, че ще има масирано санкциониране.

До края на седмицата ще бъде подписан и договорът със завода за третиране на отпадъци. Той изрази надежда, че се върви към решаване на проблемите и Варна ще стане един чист и привлекателен град.

Новите съдове са проектирани така, че да няма изтичане от тях. Капакът се отваря с помощта на педал, след което се затваря автоматично. Има обаче и възможност за ръчно отваряне. Оборудвани са с датчици и когато бъде достигната 70% запълняемост, подават сигнал, че вече са за смяна.

Инвестицията е за сметка на фирмата изпълнител, се разбра по време на представянето на новата система, но не беше пояснена каква е тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ