събота, март 6, 2021
Начало Новини от света Заев идва в София с последна надежда за компромис от България в...

Заев идва в София с последна надежда за компромис от България в преговорите за приемане в ЕС

Македонският премиер Зоран Заев пристига в София с няколко министри днес (10 ноември).

Това потвърдиха от екипа на Заев, след като го съобщи македонската телевизия “Сител”, като цитира текстово съобщение, изпратено от премиера. Това е “последен опит да се постигне договор за македонската евроинтеграция”, отбелязва телевизията.

България предупреди, че ще блокира началото преговорите на Северна Македония с ЕС тази година, ако не бъдат изпълнени редица условия. Опит за компромис в Берлин доведе до “пробив”, но той не бе достатъчен, за да се промени позицията на София.

- Реклама -

Според “Сител” визитата следва “неуспеха” на външните министри Екатерина Захариева и Буяр Османи да се договорят на срещата на първите дипломати на страните от Берлинския процес.

“Утре ще се видим с Борисов и екипа му. Ще съм в София и няколко наши министри,” цитира “Сител” съобщението на Заев от понеделник вечер (9 ноември).

Все още няма потвърждение от двете правителства. Въпросът с идването на Заев не бе решен в последните дни, тъй като според Скопие зависеше от здравословното състояние на Борисов. Карантината на Борисов, който се зарази с коронавирус на 25 октомври, би трябвало да изтече утре.

При потвърждение на информацията двамата ще са единствените физически присъстващи лидери на срещата на върха на страните от Берлинския процес – останалите държавни и правителствени ръководители няма да дойдат заради коронавирусната пандемия.

Позицията от Берлин

Денят преди очакваната среща бе белязан от публикуването от австрийски журналист на предполагаемото съдържание на предложение, направено при среща на Захариева и Османи в Берлин миналата седмица.

Според журналиста, работил за австрийската обществена медия ORF и пришещ и за “Клайне цайтунг” Кристиан Вершюц, Берлин е предложил София и Скопие да направят компромис, като България си запази правото да обяви в изявление към преговорната рамка, че когато се говори а македонски език, тя го разбира само съгласно конституцията на Северна Македония. От своя страна Скопие има готовност да потвърди, че македонският език е кодифициран през 1945 г.

Ще бъде препотвърден официално и чл. 11 от договора, според който София и Скопие ще се въздържат от взаимна намеса в работите на другата страна, а Северна Македония конкретно – от всякакви претенции за македонско малцинство в България.

Това е позиция, която според македонски медии е била отхвърлена в последния момент от българските власти след първоначално съгласие. Българското правителство обаче не коментира твърденията. /Дневник

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!