Tuesday, October 26, 2021
НачалоПолезноCoVID-19Втора руска ваксина срещу COVID-19 без странични ефекти и с добър резултат

Втора руска ваксина срещу COVID-19 без странични ефекти и с добър резултат

Специалистите не са отчели странични ефекти при доброволците, участвали в клиничните изпитания на ваксината срещу COVID-19, разработена от новосибирския център „Вектор“, съобщи ТАСС, като цитира информация от Роспотребнадзор.

 

„С изключение на незначителна и кратковременна (1-2 дни) болезненост на мястото на инжектиране у няколко доброволци, участвали в клиничното изследване на ваксината „ЕпиВакКорона“, не са забелязани никакви странични ефекти. При доброволците не са забелязани никакви симптоми и неблагоприятни реакции след ваксиниране“, се посочва в съобщението, цитирано от Дир.бг.

 

От ведомството подчертават, че ваксината „ЕпиВакКорона“ се отличава с висока степен на безопасност, обусловена от технологията на създаването й. Тя не съдържа жив вирус и създава имунитет с помощта на изкуствено синтезирани пептиди.

 

На 24 юли центърът „Вектор“ получи разрешение от руското здравно министерство да проведе клинични изпитания върху доброволци на своята разработка, която е втората потенциална руска ваксина срещу Ковид-19.

 

Изпитанията започнаха на 27 юли върху двадесет доброволци, които бяха изписани на 8 септември. Директорът на Роспотребнадзор Анна Попова обяви, че клиничните изпитания на ваксината ще приключат на 30 септември, след което се пристъпва към етап на пострегистрационни изследвания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ