сряда, ноември 25, 2020
Начало Новини от България ВСС разглежда искане за предсрочно освобождаване на Гешев, той напусна заседанието

ВСС разглежда искане за предсрочно освобождаване на Гешев, той напусна заседанието

Висшият съдебен съвет заседава вчера на фона на протест по искане на Съвета на съдиите за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Острата дискусия продължава вече часове. В сградата обаче е само Боян Магдалинчев и журналисти. Всички кадровици са онлайн, съобщи БНР.

Самият главен прокурор напусна заседанието, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата“. Имаше и спорове дали да се обсъжда оставката на Гешев и дали той да присъства.

„Тези изоставени от държавата хора да получат защита от държавата, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили“, заяви главният прокурор.

Поканата на Съюза на съдиите за подобен анализ е мотивирана с публични изявлен.ия на обвинител №1, свързани със съдебната система и с конкретни дела, с двоен стандарт при разгласяване на доказателства по конкретни дела и показността на конкретни акции.

„Коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси“ нарече констатациите в писмото на Съюза на съдиите в България главният прокурор и обясни, че може да отговори на всички въпроси, но нямало да го направи, за да не участва в противопоставянето между прокурори и съдии. И след като петнадесетина минути аргументираше неучастието си в дебата, обърна специално внимание на една от критиките – избирателните срещи с пострадали от престъпления и акцентирането- чрез лично присъствие, върху битовата преспъпност.

„Бих препоръчал на тези хора, които са написали това нещо, да отидат да видят дядото как изглеждаше, след като двама човека го бяха пребили и му бяха взели пенсията. Тогава може би щяха да ме питат с някакво леко чувство на срам от това, което са написали, а може би няма да отидат, въпрос на морални темели“, допълни Гешев.

„А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерски съвет? Дали той се срещна с тях и с десетките други хора, които, например, са пострадали и не попадат в неговото обкръжение за битова престъпност“, репликира Атанаска Дишева, един от отявлените му критици.

Дискусията продължава като доминират изказванията в защита на Иван Гешев.

Адвокатите от Пловдив пък обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!