Friday, July 30, 2021
Начало Криминални ВСС обяви публикация на Божков за заплаха срещу прокурор

ВСС обяви публикация на Божков за заплаха срещу прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви, че има подозрения, че наблюдаващият прокурор Ангел Кънев може да се следен от хора на бизнесмена в изгнание Васил Божков. Това се случва часове след публикация на Божков със снимка на Ангел Кънев, в която той обвинява прокуратурата, че оказва натиск на служители на НАП.

В профила си във Фейсбук Божков публикува снимки на Кънев, който излиза от НАП и се движи по бул. „Дондуков“ в столицата.

„Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск“, се казва в декларацията, гласувана единодушно от ВСС.

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по много от делата срещу Васил Божков.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес.

„Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки – медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави главният прокурор.

„В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Иван Гешев.

„Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи главният прокурор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ