Tuesday, September 28, 2021
НачалоРегионални новиниВарнаВече ще се предлага и храна за деца с алергии в Детските...

Вече ще се предлага и храна за деца с алергии в Детските кухни във Варна

Общинското предприятие "Комплекс за детско хранене“, което осигурява обяд за малките варненчета, подготвя нов вид услуга – приготвяне на храна за деца с хранителни алергии в т.нар. млечни кухни.

Общинското предприятие “Комплекс за детско хранене“, което осигурява обяд за малките варненчета, подготвя нов вид услуга – приготвяне на храна за деца с хранителни алергии в т.нар. млечни кухни.

Това се разбра на вчерашното заседание на комисията “Структури и общинска администрация“ към местния парламент, на което беше разгледан въпросът за увеличаване на щата в предприятието.

Община Варна е пионер в храненето на деца с хранителни алергии, но само за малчугани в детските ясли. Същевременно има многократни запитвания от родители на деца със специфичен режим, непосещаващи детските ясли, с интерес към диетичното хранене.

Вече има обособен кът в кухненския блок на СУ “П.К. Яворов“, в който ще се приготвя храната за децата с хранителни алергии. В наличност е и нужният кухненски инвентар и технологично оборудване, а в договорите за храни фигурират нужните хранителни продукти за диетичния режим. Единствено е нужен човешки ресурс.

Членовете на комисията дадоха положително становище за назначаване на един готвач и един кухненски работник, които съгласно нормативните изисквания ще бъдат ангажирани само с приготвянето на обедното хранене за децата със специфичен режим. Като се спазва наредбата за работното време, почивките и отпуските, с двете щатни бройки ще се осигури услугата и през уикенда.

На днешното заседание беше поставен и въпросът за евентуална промяна на цената на купона за децата с хранителни алергии и непоносимости. Стана ясно, че не се очаква да има разлика, за всички малчугани обядът ще струва 1,20 лв.  

Съветниците от ВрК “Структури и общинска администрация“ дадоха също съгласието една щатна бройка да бъде трансформирана от “Шофьор на лек автомобил“ в “Шофьор на товарен автомобил“, който ще бъде пряко ангажиран с доставката на готова храна за деца със специфичен режим на хранене в детските кухни.

Ако промяната в числеността бъде одобрена от местния парламент, до месец-два след решението “Комплексът за детско хранене“ ще може да стартира храненето в детските кухни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ