сряда, ноември 25, 2020
Начало Регионални новини Варна Данъчен шеф във Варна осъди прокуратурата за 100 000 лева

Данъчен шеф във Варна осъди прокуратурата за 100 000 лева

Данъчният шеф във Варна Мирослав Нонев e осъдил прокуратурата да му плати обезщетения от почти 100 000 лева.

Нонев беше един от арестуваните и обвинени в шумна акция срещу данъчни служители във Варна преди 7 години, след която беше обявено, че ще бъдат разследвани за пране на пари и търговия с влияние. Прокуратурата обаче обвини Нонев, който тогава е бил шеф на дирекция „Събиране“ в НАП-Варна и колегите му Марияна Димитрова и Бехтие Османова само за престъпления по служба, но след две години прекрати делото и то дори не стигна до съда.

След това и тримата заведоха дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като Димитрова вече осъди прокуратурата за около 100 000 лева. Османова, която придоби известност и като тотомилионер, също осъди прокуратурата за близо 80 000 лева, но държавното обвинение обжалва решението пред Върховния касационен съд.

Сега окръжният съд във Варна присъжда на Нонев 40 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение, над 54 000 лева за имуществени вреди от неполучени заплати, докато е бил отстранен от длъжност и над 3000 лева разноски.

От решението на съда става ясно, че на 12 март 2013 г. той е бил задържан за 72 часа заедно с Димитрова и Османова. Тогава арестувана е била и жената, с която Нонев е живял на съпружески начала – Кристина Кръстева, която също е работила в НАП, както и братът на Нонев – Камен Събев.

Година по-късно прокуратурата е разделила делото. Нонев, Османова, Димитрова и Кръстева са били разследвани за пране на пари, срещу Кръстева е имало разследване и за разгласяване на служебна тайна, а срещу Събев – за притежание на наркотици.

През юли 2015 г. делото за престъпление по служба е било прекратено, тъй като деянията били несъставомерни и срещу Нонев е продължило производство само за данъчни престъпления.

Именно заради това дело прокуратурата изтъква пред съда, че Нонев не е осъждан, но по последното обвинение през 2018 г. е освободен от наказателна отговорност и е глобен за неплатени близо 30 000 лева данъци.

В решението си съдът пише, че обезщетение се дължи и при частично прекратяване, като се взема предвид и тежестта на обвиненията. В случая съдия Нейко Димитров заявява, че обвинението за престъпление по служба има по-голяма тежест от данъчното и отбелязва, че Нонев е бил обвиняем близо две години и половина, като след ареста му е наложена гаранция от 2000 лева и забрана за напускане на страната.

Срещу Нонев са били прилагани и специални разузнавателни средства (СРС) – бил е следен и подслушван, като съдът отбелязва, че макар да са прилагани правомерно, обезщетение се дължи и за тях заради неоснователното обвинение.

В исковата си молба данъчният пише, че делото се е отразило пагубно на семейството му. Разболял се, разделил се с приятелката си, едната му дъщеря получавала паник атаки и косата ѝ побеляла. Другата също понесла тежко публичните обвинения и ареста на баща си, за което той изпитвал вина.

„Съдът приема, че вината, изпитвана от ищеца, че е станал причина за заболяванията на дъщерите си, заради стреса, е пряка последица от процеса. Причинната връзка е типична. Отговорността на ответника е обективна, но е за всички вреди, включително и чувството за вина, че ищецът е навредил на децата си. Съдът приема, че обвинението е допринесло и за раздялата на ищеца с Кристина Кръстева“, се казва в решението на съда (пълния му текст виж тук).

За да прецени колко е справедливото обезщетение за моралните вреди от обвинението, съдия Димитров сравнява делото с друг случай, в който главен инспектор в НАП е обезщетен с 32 000 лв, както и с делото по ЗОДОВ на Мариана Димитрова, по което само за неимуществени вреди са ѝ присъдени 50 000 лева.

„Съдът приема, че справедливият размер на обезщетението в процесния случай е 40 000 лв. Този размер е по-нисък от размера на обезщетението, присъдени на друго лице, на което е било повдигнато обвинение, наред с ищеца. Това е така, защото здравето на ищеца не е било така тежко засегнато и СРС са били използвани срещу него правомерно. От друга страна ищецът страда заради близките си. Той е бил и на ръководна длъжност: само по-високо обезщетение може да компенсира унижението от задържането и да потвърди, че професионалната амбиция и куража да се поеме отговорност имат смисъл. Размерът на обезщетението е и съразмерно намален, заради налагането на административно наказание.“, пише в решението си съдия Димитров.

Съдът приема, че прокуратурата трябва да плати и всички заплати на Нонев, които той не е получил, докато е бил отстранен от длъжност. Той е бил временно отстранен от шефа на НАП на следващия ден след ареста му, а е бил възстановен чак през октомври 2015 г. – няколко месеца, след като делото вече е било прекратено. Общата сума от неполучени заплати е 54 250 лв.

„В съдебната практика се е приемало, че органът по назначаването дължи обезщетение (решение № 126 от 4.03.2009 г. на ВКС по гр. д. № 1350/2008 г., II г. о.), но по настоящем се приема, че при незаконно обвинение Прокуратурата носи имуществена отговорност за периода на отстраняването на служителя от работа (решение № 708 от 14.01.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1389/2009 г., IV г. о., ГК; решение № 343 от 10.12.2014 г. на ВКС по гр. д. № 1610/2014 г., IV г. о., ГК)“, се казва още в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Варна.

източник: lex.bg
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!