петък, ноември 27, 2020
Начало Регионални новини Варна Варненският апелативен съд реши да освободи осъден за убийство предсрочно

Варненският апелативен съд реши да освободи осъден за убийство предсрочно

Варненският апелативен съд потвърди условното предсрочно освобождаване на осъден за убийство

 

Апелативният съд частично измени определение на Варненския окръжен съд, с което е уважено искането на осъдения за убийство Георги Ж. за условно предсрочно освобождаване.

С първоинстанционното определение е бил установен изпитателен срок в размер на 5 години, 1 месец и 25 дни и пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 2 години. Апелативният съд измени съдебния акт по отношение на продължителността на изпитателния срок и установи 5 години, 1 месец и 9 дни, колкото е неизтърпяната част от наказанието към момента на произнасянето. Въззивната инстанция увеличи продължителността на мярката за пробационен надзор на 3 години.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, за да бъде условно предсрочно освободен, осъденият трябва да е изтърпял не по-малко от половината от наказанието и да е дал доказателства за поправянето си. В случая Георги е изтърпял повече от изискуемата част. Прокуратурата обаче счете, че няма достатъчно и убедителни доказателства за поправянето на 41-годишния мъж и възрази на решението.

Казусът се разгледа от Апелативен съд – Варна за втори път тази година. През февруари условното предсрочно освобождаване бе отказано. Георги Ж. е бил осъден през 2010 г. от Апелативен съд – Велико Търново на 19 г. лишаване от свобода, а другият подсъдим Стоян С. – на 17 г. Двамата са били признати за виновни за убийството на българския студент Мартин Б. в Париж през 2000 г. През февруари миналата година Стоян С. е бил условно предсрочно освободен.

За да се произнесе Варненският апелативен съд обсъди доводите в протеста на прокуратурата, възраженията срещу него, доказателствата по делото и прецени законосъобразността и обосноваността на първоинстанционното определение. Съдебният състав отчете, че през последните месеци присъдата на Георги Ж. е била препланирана с индивидуален план, в съответствие с установените дефицитни зони в поведението му. Проведената корекционна работа е дала резултат. Довела е до преоформяне на ценностната система на лишения от свобода, в съзвучие с правилата на морала, добрите нрави и закона.

Съдът прие за обосновани и верни изводите на Окръжния съд, че наказанието вече е изпълнило целите си и са налице всички предпоставки за ресоциализацията на осъдения.

Въззивният съд обаче не се съгласи с продължителността на пробационната мярка, която счете за занижена. Срещите с пробационен служител имат силен ресурс за подпомагане и контролиране поведението, аргументира се съставът. Затова Георги ще има задължителни срещи с пробационен служител през следващите 3 години.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което се потвърждава предсрочното условно освобождаване на Георги Ж., е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!