Monday, September 20, 2021
НачалоРегионални новиниВарнаОбщинските съветници одобриха предложение за увеличение на заплатите на кметовете на кметства....

Общинските съветници одобриха предложение за увеличение на заплатите на кметовете на кметства. До момента размерът на възнагражденията не е актуализиран въпреки промените в постановление на Министерския съвет от 2019 г.

Вчера членовете на ПК „Финанси и бюджет“ одобриха увеличение на основните месечни заплати на кметовете на кметства в община Варна.

Вчера членовете на ПК „Финанси и бюджет“ одобриха с един глас повече, предложение за увеличение на основните месечни заплати на кметовете на кметства в община Варна. Окончателно решение за възможното увеличение ще бъде взето на сесия на Общински съвет-Варна.

До момента размерът на възнагражденията не е актуализиран въпреки промените в постановление на Министерския съвет от 2019 г., с които се даде възможност индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства да се определят до размера на заплатата на министър.

А основното месечно възнаграждение на министър е обвързано със средномесечните заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, които се преизчисляват на всеки три месеца.

За определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите на селата.

Кметовете на Каменар и Тополи ще получават по 1 740 лв., а на Звездица и Константиново – по 1 440. Заплатата на кмета на най-малкото село в общината – Казашко, ще е в размер на 1 320 лв.

На вчерашното заседание на комисията бяха одобрени и промени в Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на младежки проекти, реализирани от неправителствени организации по програма „Младежки дейности“ на Община Варна.

На ПК “Финанси и бюджет” бе разгледано предложението на заместник председателя на ОбС-Варна Генадий Атанасов, който искаше да спре практиката да се плаща на външни експерти, а тази дейност да се поеме безвъзмездно от общински съветници и администрация на Община Варна.

След дебати членовете на ПК „Финанси и бюджет“ одобриха компромисното предложение на председателя на местния парламент Тодор Балабанов, комисията оценяваща младежките проекти, да се състои от 7 члена – трима представители на администрацията, трима общински съветници и все пак един външен експерт, вместо предложените от кмета Иван Портних четирима външни оценители.

Съветниците одобриха и предложението за закупуване на входна врата с внедрена RFID система за сигурност, контрол и проследяване на книги за нуждите на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

Вратата и нужният софтуер за нейното интегриране с библиотечната информационна система, на обща стойност 24 500 лв., ще бъдат купени със собствените приходи, реализирани от библиотеката.

Снимка: Община Варна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ