Sunday, June 6, 2021
НачалоРегионални новиниВарнаУтре във Варна откриват изложба с пощенски картички от миналото

Утре във Варна откриват изложба с пощенски картички от миналото

„Поздравъ отъ Варна.“ е изложба с репродукции на пощенски картички, посветена на юбилея „Варна–100 години курортен град”

Заинтригуваща изложба ще бъде открита утре в Морската градина във Варна.

„Поздравъ отъ Варна.“ е изложба с репродукции на пощенски картички, посветена на юбилея „Варна–100 години курортен град”, един проект за миналото на Варна, запечатано върху пощенски картички от началото на 1921 и следващите десетилетия, в които града ни се превръща морски курорт, посрещащ гости от цял свят.


Още днес следобед платната ще бъдат подредени на Алеята пред Морско казино, информираха организаторите Димитрина Василева и Елена Бойчева от Варна Оупън Арт.

Целта на изложбата е да представи впечатленията и емоциите на хиляди туристи посещавали през годините град Варна и да съблазни съвременния народ с миналото и с настоящото си величие.

Художественото оформление на таблата е хронологичен разказ от картички с включените в тях описания за мястото, лични разкази, послания, дати и превод, където е необходимо.

Експонатите са изображения от Морските бани, Централния плаж, Морската градина, емблематични заведения и туристически обекти от Варна, Златни пясъци, Свети Константин и Елена, и други стратегически и знаменити за туризма места във Варна.

Най-старият експонат, включен в колекцията, който може да разгледате на плаката, е картичка от 1901г., изобразяваща първите солидни морски бани, основоположник на идеята за курортен град Варна.

Акцент в изложбата представлява и разнообразието от пощенски марки, залепени върху картичките, както и цялостната визия на тези документални свидетелства от времето преди дигиталната ера, която промени начина ни на общуване и взаимодействие завинаги.

До средата на миналия век, този сантиментален спомен от миналото, не се изпраща в плик и преминава през много очи и ръце по пътя си от подател до получател.

Изложбата се организира с спонсорството на Фонд Култура към община Варна

Партньори са Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – гр. Варна, с любезното съдействие на Емил Демирев – Главен Библиотекар, отдел Регионална история.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ