вторник, декември 1, 2020
Начало Новини от България Управляващите са готови с проект за пенсиите и социалните плащания догодина

Управляващите са готови с проект за пенсиите и социалните плащания догодина

ПЕНСИИ: От 1 януари минималната се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева вместо сегашните 1200. Това е записано в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщава БНР.

В него е записано, че пенсиите ще бъдат увеличени с 5 процента по така нареченото швейцарско правило от 1 юли. Това правило и сега съществува в Кодекса за социално осигуряване и предвижда всяка година от 1 юли пенсиите да се осъвременяват, като се увеличават с 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията.

Досегашната идея на управляващите бе минималната пенсия да се увеличи с почти 30% до 300 лв. от 1 януари 2021 г. по настояване на ВМРО. Увеличение с близо 10% на пенсиите между 300 и 369 лв. и с 4.8% на всички останали от 1 юли догодина. Таванът на пенсиите става 1400 лв. (с 200 лв. повече).

Тази сутрин обаче социалният министър Деница Сачева обяви, че не е прието увеличението да е различно според размера на пенсиите и затова то ще е еднакво, а по-бедните – с пенсии до 369 лв., да се подпомагат и с ваучери за храна.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – на 420 лв., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени, който остава 3 хил. лв.

Според проектобюджета на ДОО процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнато през 2019 година ниво от 1.2 на сто.

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв. Такава заявка даде още преди време премиерът Бойко Борисов – помощта да бъде до края на мандата.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – на 12 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74.29 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст – 380 лв.

Запазва се и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност – първите три дни се изплащат от работодателя, а от четвърти ден – от държавното обществено осигуряване. През миналата година работодателите бяха много активни в искането си държавата да поеме и първите три дни, чието плащане те бяха приели преди години като временна мярка. В крайна сметка обаче това положение се запази./Дневник

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!