Friday, October 22, 2021
НачалоСпортни новиниUFC 253 - Адесаня vs Коста: Превю на Камен Георгиев и Георги...

UFC 253 – Адесаня vs Коста: Превю на Камен Георгиев и Георги Петков

Дългогодишният ММА състезател и треньор Камен Георгиев и спортният журналист и коментатор Георги Петков споделиха очакванията си за основната среща от предстоящата бойна вечер UFC 253 на най-популярната верига за смесени бойни изкуства в света.

Снимка 497667

Източник: “Неформално с Георги Петков”

Един от дългоочакваните сблъсъци в организацията през последните месеци най-после ще стане факт. В главната битка, която ще се състои във величествения “Флаш Форум” на остров Яс в Абу Даби, шампионът в средна категория Израел Адесаня се изправя срещу Пауло Коста. Двамата вече нееднократно изразиха своята неприязън спрямо опонента. Всеки от тях смята, че “оръжията”, с които разполага, са по-ефективни от тези на съперника.

Снимка 497656

Източник: Twitter

Очевидните позитиви за Адесаня, както и за претендента Коста са известни, като шампионът едва ли ще потърси каквото и да било развитие на двубоя на земя и по всяка вероятност отново ще се старае да демонстрира “снайперистките” си способности в стойка.

Снимка 497648

Източник: Twitter

Коста пък е истински ураган от тежки, мощни удари, способни да разклатят дори такъв екземпляр в тази теглова дивизия, какъвто е Йоел Ромеро. Освен всичко останало обаче, бразилецът е и с граплинг минало, което на този етап изглежда пренебрегнато и забравено някъде назад във времето, но знае ли човек…

Снимка 497663

Източник: Twitter

Ето основните опорни точки от разговора между Камен Георгиев и Георги Петков, малко преди старта на сблъсъка, който ще бъде излъчен в ефира на Max Sport 2 в ранните часове на неделния ден:

Петков: Предстои една от най-очакваните битки за последните месеци в UFC. Какво е твоето мнение за противопоставянето между Адесаня и Коста?

Георгиев: Очакванията на всички са много големи. Не само ние с теб се питаме кой ще спечели. Но точна прогноза е много трудно да бъде дадена. 1Х2 е тази среща, ако мога така да се изразя.

Петков: Поредна съпоставка на мачмейкърите на UFC – Шон Шелби и всички останали от екипа – между двете крайности. Техничният, прецизен боец срещу гиганта с огромните ръце, готови да пречупят съперника наполовина.

Георгиев: Подготовката на всеки ще се окаже решаваща. Когато затворят клетката, всичко приключва. Целият “trash talk” вече няма да е от значение.

Петков: Кажи ми какво смяташ за разминаването и разликата във физическата сила, визуално изразена, между двамата? Също ми се ще да обсъдим и противоположния подход, който те имат в срещите си, що се касае до страйкинга им. Адесаня е снайперист. Видяхме какво направи с Дерек Брънсън и как три пъти последователно го сваляше на пода, намирайки точно средата на брадата му. Коста пък цели канонадата от удари. Не се стреми на всяка цена към един нокаутиращ удар. По-скоро залага на количеството, вкарвайки цялата си мощ и физическа сила във въпросната серия.

Георгиев: Аз съм на малко по-различно мнение. Аз мисля, че Адесаня е точен, безспорно, но той подготвя удара си. И го прави чрез комбинация от удари. Подготвя всичко. Без да се издава. И не чака само един точен “изстрел”. Както, в известна степен, е Лиото Мачида. И двамата разчитат на комбинации. Просто са различен тип комбинации. Това, което казваш за физиката, е така. Коста залага на средна и къса дистанция, а Адесаня на дълга.

Снимка 497652

Източник: Twitter

Петков: Правиш естествена препратка към следващия акцент – обхвата на удара на Адесаня. По изключителен начин той осъзнава какво може да използва от богатия си арсенал, срещу всеки отделен съперник. Ако си забелязал, периодично подава едната си ръка напред, за да види какво ще последва от опонента му – дали ще се опита да я прихване, дали само ще я маркира и ще отстъпи назад, дали просто я бута надолу или встрани, опитвайки се да я отмести от пътя си. Всичко това се използва от Адесаня в процес на боя, с цел постепенно, но абсолютно ефективно обезвреждане на боеца, стоящ срещу него. Пусканата напред ръка малко по малко се приближава към Адесаня, след което следва атаката му. Защото той вече знае докъде точно стига твоят рийч. С Гастелум, да речем. Ако вземем тази му среща за отправна точка, ще видим, че единственият случай, в който Гастелум го удари при размените от дистанция, беше с цял разтег, като дори вече се беше хвърлил във въздуха. Толкова много ти е необходимо, за да стигнеш до Адесаня, след като веднъж вече той е осъзнал рийча ти.

Георгиев: Ще те върна малко назад. Безспорно разтегът ще има съществена роля в този мач. Тъй като и двамата имат перфектен страйкинг, но използват различни типове дистанция. При подготовката на Коста ми прави впечатление, че треньорите, които му държат лапите, го карат да се разтяга максимално най-далеч. Той, до този момент, не е играл с толкова ръстов състезател. Явно е, че са преценили това преимущество на Адесаня. Коста категорично ще скъсява дистанцията. Но дори и при това положение, отново ще му трябва дълъг разтег. Мисля си, че ще видим нещо от тези тренировки. Но най-вече в началните минути, когато Коста е още свеж. Иначе след това срещата ще премине през няколко различни фази. Единственото неизвестно за мен е дали Пауло Коста ще използва тактиката на Ромеро. Без движение в първия рунд.

Снимка 497651

Източник: Twitter

Петков: Залагам веднага, че няма да го направи. От всички срещи, които гледах на Коста, няма случай, в който да се е спестил в началото на срещата. Види ли възможност, колкото и минимална да е тя, влиза веднага в размяна. При него го няма това осъзнаване на дистанция, няма пробването с ръка, както при Израел. Съмнявам се, че той ще чака. Да, срещата е за титла, най-важната е в кариерата му до момента, а и срещу Адесаня, ако веднъж загубиш, може и следващ случай да няма, тъй като опашката на чакащите шанса си в средна категория е безкрайна. Но аз не вярвам, че Пауло Коста ще чака.

Георгиев: Това са очакванията, безспорно. Въпросът е, че ние няма как да знаем треньорският му щаб какво го е посъветвал. И какво са решили. Но в първите секунди на първия рунд ще разберем. Ако се втурне на размени, аз не виждам как ще нокаутира Адесаня в първия рунд.

Петков: Много са редки случаите, в които Израел Адесаня остава в близка размяна или в клинч. Търси непосредствено и незабавно увеличаване на дистанцията и продължава в типичния си стил, от разстояние. Когато обаче се стигне до близък бой, много често виждаме използването на лакти от африканеца. И прави впечатление, лично на мен, че той ги използва по подобие на Джон Джоунс. Започва ги от много ниска точка и завършва високо горе, подобно на ъперкът.

Георгиев: Същото може да се каже и за Пауло Коста. Лактите не са нещо, което не познава. Тук само една вметка – една от загубите на Адесаня в кикбоксовата му кариера идва, когато съперникът му, след уширо мавашита, успя да реализира ъперкът от близка дистанция. Така че, предполагам треньорският щаб на Коста е гледал това видео и е добре запознат с него.

Снимка 497646

Източник: Twitter

Петков: Щом ние с теб го знаем, те също са наясно…

Георгиев: Да. Това е един от възможните сценарий.

Петков: Колената? Ударът с коляно срещу Дерек Брънсън беше началото на края за него. И то при отстъпване назад. Адесаня вървеше назад, отблъсна се леко от мрежата, прецени точно накъде ще тръгне Брънсън, който обича да влиза на един крак, не на два, прецени в каква посока отива и в същия момент пусна коляното. Във всеки случай, в който срещу него има състезател, преминал през граплинг, борба и подобен тип спортове, той само чака момента, в който съперникът ще тръгне към един от краката му. Няма отдръпване назад. Тръгва с този крак напред.

Георгиев: И в кикбоксовата му кариера има много приключвания с коляно. Но Коста не е изразен граплър и борец. Въпреки че е започнал с BJJ…

Снимка 497650

Източник: Twitter

Петков: И в The Ultimate Fighter: Brazil беше в ролята на граплър. Така дори гласеше визитката му тогава.

Георгиев: Точно така. Но и Благой Иванов всички очакват да тръгне да се бори, а той разчита на страйкинга. И Коста е по същия начин. Всички очакват той да работи на земя, но той работи изключително добре в страйкинг. Има и добра защита от борба, но срещу Адесаня едва ли ще му се наложи да я използва.

Петков: Това е една от изненадите, които никой не очаква – Израел Адесаня да пренесе боя на земя.

Георгиев: Точно така. Лично за мен, 90% от мача ще премине в стойка.

Снимка 497655

Източник: Twitter

Петков: Адесаня използва много залъгващи движения. Отново – за да провери каква ще бъде ответната реакция. Случва се когато тръгне за прав и осъзнае, че е пропуснал момента, продължава за кроше, то също няма да влезе, включва вече и крака. И ако мавашито няма да се получи, качва крака и го завърта за “questionmark” кик. Тоест, при него има движение напред, без значение в какъв момент ударът ще влезе. Непрекъснато движение. Това е нещо, което много трудно може да бъде спряно. Как се справяш с нещо подобно? С непрекъсната атака, която реално не си сигурен в коя част от амплитудата си ще завърши?

Георгиев: Да, това е наистина трудно. Ако се стигне до съдийско решение, то ще бъде за Адесаня. Защото точно ударите, за които говориш, ще му донесат много точки. Много голяма активност, отразена в съдийските карти. За съдийско решение, почти съм уверен, че той ще има много повече удари. И ще го вземе. А Коста използваше прибрани близко до главата си ръце срещу Ромеро. Очаквам да използва подобна боксова защита и срещу Адесаня.

Снимка 497647

Източник: Twitter

Петков: Малко е нехаен към защитата си Пауло Коста. Пренебрегва я, за сметка на офанзивната част от играта.

Георгиев: Да. Така беше и срещу Ромеро. Беше свалян на пода. Лично аз мисля, че този път са го посъветвали да смени тази тактика.

Снимка 497649

Източник: Twitter

Петков: Мислех да не го правя това, с конкретната прогноза, но сега ми се струва логично да те попитам. Как очакваш да се развие срещата? Кой ще спечели?

Георгиев: Стигне ли се до съдийско решение, ще е за Адесаня. До третия рунд ако приключи мачът, ще е в полза на Коста. След това обаче идва ред на Адесаня. Ако той си изиграе правилно мача и точкува равномерно, всички пет рунда може да отидат за него.

Петков: Нека кажем няколко думи за битката, която ще предхожда тази – между Доминик Рейес и Ян Блахович. Първият имаше претенции, а и според редица специалисти успя да надиграе Джон Джоунс, докато вторият все още остава една загадка. Всички очакват от него тежък, мощен десен и сякаш нищо друго… А той има победи с впечатляващи събмишъни, единият от които осъществен в стойка.

Снимка 497658

Източник: Twitter

Георгиев: Лично за мен тази среща е по-интересна от главната. Тъй като и аз се състезавам в полутежка категория. Двамата имат прилики, но са различни състезатели. Добре изградени бойци са, комплексни състезатели са и знаят какво поднасят на сцената. Рейес идва от американски футбол, но знам, че който не успее да влезе в отбора по борба в САЩ, отива в американския футбол. Където получава адекватна подготовка. И не е спирал да се бори.

Снимка 497659

Източник: Twitter

И за мен Блахович е загадка. Опитен, с много мачове, има загуби в UFC от бойци, които след това в реваншите побеждава. Има проблем, че прави невероятни мачове, но има и срещи, в които пък прави невроятни грешки. Дали ще допусне грешка е въпросът. Няма проблеми с борбата и граплинга.

Снимка 497661

Източник: Twitter

Извървял е по-дългия път от двамата. Но Рейес има по-голям обсег. И го използва по чудесен начин. Джоунс просто го подцени, в мача между двамата. Не беше достатъчно добре подготвен за тази среща.

Снимка 497662

Източник: Twitter

Петков: Пожелаваме си тази бойна вечер да оправдае очакванията. Най-вече основната среща. Благодаря ти за твоя коментар и компетентното ти мнение.

Георгиев: И аз благодаря.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ