Monday, September 20, 2021
НачалоПолезноCoVID-19Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли, но има и добри...

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли, но има и добри новини!

Половината отбор на “Черно Море” заедно с треньора са заразени с коронавирус.

 

„Взехме решение да продължим епидемичната обстановка с още две седмици – до края на юли. Правим го, за да запазим възможността на министъра на здравеопазването да издава заповеди, с които да създадем условия за намаляне на разпространението на коронавируса“. Това съобщи току-що здравният министър Кирил Ананиев, който в този момент дава извънреден брифинг.

До него са членовете на Националния оперативен щаб. От думите на Ананиев стана ясно, че сутринта се е състояла среща на Националния оперативен щаб при премиера Бойко Борисов. Присъствали са вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

“Ще има масов контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Ще се препоръча на областните щабове да засилят контрола и при необходимост да въвеждат нови мерки”, предупреди Ананиев.

Препоръчва се и ограничаването на масови мероприятия – балове, спортни събития, големи сватби.

В същото време стана ясно, че екип от български учени е много близо до откриване на лекарство за Ковид19. През май стартира клинично изпитване с конкретен лекарствен продукт. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България и резултатите са отлични, каза Ананиев.

 “България е първата страна, която стартира такова клинично изпитване, малко след нас започнаха клинични изследвания в Испания, а после в Бразилия и САЩ. Надяваме се, в края на месеца да имаме резултати”, каза експерт, участвал в екипа, разработил лекарството.

“По отношение на тестовете, има си европейски изисквания как се регистрират новите случаи на всяко опасно заразяване. Министерството има наредба, която включва 80 заразни болести. За да бъде регистриран случай на такъв болен трябват две съобщения – от лекуващ лекар и регистрация от лабораторията с положителен PCR тест. Всеки положителен тест се не регистрира като нов. Ако се прави тест, с правилно взет материал и той е положителен – значи човекът на 100 % е болен. Приказките, че може да нямаш вирус, но да имаш останало РНК от вируса, са глупости”, обясни проф.Тодор Кантарджиев.

По думите му “ако днес си положителен, утре – отрицателен”, вярното било, че си положителен, защото отрицателният тест можел да бъде от неправилно взета проба, лошо съхраняване на материала.

Здравният министър Кирил Ананиев потвърди информацията, че 15 души от целия екип на “Черно море” са заразени с коронавирус. Сред тях е треньорът Илиян Илиев, 7 полеви футболисти, масажистът и други лица от щаба. Имало и 4 болни от ФК “Царско село”. Припомняме, че преди два дни стана ясно, че футболист на “царете” е бил болен и е играл в мача. “Ако този процес се задълбочи, ще предприемем мерки за игра без публика”, предупреди Ананиев.

“Ще издам днес или утре заповед, като ще определя страните в Европа и тези от Шенген и третите страни,  гражданите от които ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влязат в България, но ще бъдат под 14 дневна карантина”, информира Ананиев.

Към момента с коронавирус са регистрирани 5740 лица, половината от тях вече са оздравели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ