сряда, ноември 25, 2020
Начало Полезно CoVID-19 Учените обясняват защо вирусът е по-опасен от обикновения грип

Учените обясняват защо вирусът е по-опасен от обикновения грип

COVID-19 уврежда тежко кръвоносните съдове

 

Още в началото на епидемията от коронавирус имаше хора, които казваха, че COVID-19 не е по-опасен от обикновен грип. Има ги дори и сега. Но ново проучване на “New England Journal of Medicine”, публикувано миналия четвъртък показва, защо новият вирус е много по-опасен от грипа.

След като група от учени изследват дробовете на пациенти, починали от коронавируса, те откриват, че той атакува лигавицата на кръвоносните съдове, което го различава много от обикновения грип.

След аутопсиите става ясно, че пациентите, загинали в следствие на COVID-19, са развили и микроскопични кръвни съсиреци. В отговор на атаката, в белите дробове се наблюдава развитието на нови, малки кръвоносни съдове.

Много лекари, които се занимават с лечението на COVID-19, описват щетите, които той нанася на кръвоносната система. Нещо, което не е присъщо на респираторен вирус.

“Различното при COVID-19 е, че белите дробове не се сковават или нараняват, или унищожават, преди да има хипоксия, (медицинският термин за лишаване от кислород), обяснява Стивън Менцер, професор по хирургия в Медицинския университет в Харвард и част от екипа, който провежда изследването. – По някаква причина, в допълнение към щетите, които нанася грипът, има и фаза, която засяга кръвоносните съдове.”

Учените сравняват белите дробове на хората, починали от COVID-19, с тези на хора развили пневмония от грип. Проучването обаче не изследва останалите органи като бъбреци и черен дроб, където, според други експерти, коронавирусът също нанася щети.

Броят на големите съсиреци в белите дробове е почти сходен между пациентите с грип и тези с коронавирус. Но при пациентите с COVID-19 се наблюдават девет повече микроскопични кръвни съсиреци в малките капиляри и въздущни торбички, които позволяват на кислорода да премине в кръвта и извеждат въглеродния диоксид от тях. Вирусът поврежда стените на тези капиляри и пречи на обмена на тези газове, пишат учените в изследването.

Те също така откриват възпалени и повредени клетки в лигавицата на кръвоносните съдове на пациенти с COVID-19.

Но най-изненадващо е, че болните от SARS-CoV-2 развиват нови кръвоносни съдове.

“В белите дробове на пациентите с коронавирус се наблюдават голям брой нови кръвоносни съдове”, гласи изследването. Според Менцер, това може да се дължи на факта, че белите дробове се опитват да прехвърлят повече кислород в хипоксичната тъкан.

“Това може би е едно от нещата, които позволяват състоянието на хората да се подобри”, казва той. Екипът му се опитва да намери и генетични различия, които биха могли да помогнат да се предскажае при кой болестта би се развила по-тежко, но не успяват.  Досега COVID-19 удари силно определени групи, включително възрастните хора, афро-американците и хора със заболявания като диабет.

“Пациентите, които успяват да се възстановят, развиват респираторен синдром, а при тези, които умират, често има усложнение в кръвоносната система”, обяснява Менцер.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

1 коментар

  1. Това е лъжа. Съюза на патолозите, след проведен Европейски конгрес на 13 май излезе със становище, че няма никакви следи от каквато и да респираторна инфекция в белите дробове сред малкото направени аутопсии. За разлика от грипа. Говорител на нашата асоция – д-р Алексиев – можете да намерите интервюто му в нета. Скандалното е, че самата СЗО не “препоръчвала” да се правят аутопсии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!