Monday, April 5, 2021
НачалоПолезноCoVID-19Учените обясняват защо вирусът е по-опасен от обикновения грип

Учените обясняват защо вирусът е по-опасен от обикновения грип

COVID-19 уврежда тежко кръвоносните съдове

 

Още в началото на епидемията от коронавирус имаше хора, които казваха, че COVID-19 не е по-опасен от обикновен грип. Има ги дори и сега. Но ново проучване на “New England Journal of Medicine”, публикувано миналия четвъртък показва, защо новият вирус е много по-опасен от грипа.

След като група от учени изследват дробовете на пациенти, починали от коронавируса, те откриват, че той атакува лигавицата на кръвоносните съдове, което го различава много от обикновения грип.

След аутопсиите става ясно, че пациентите, загинали в следствие на COVID-19, са развили и микроскопични кръвни съсиреци. В отговор на атаката, в белите дробове се наблюдава развитието на нови, малки кръвоносни съдове.

Много лекари, които се занимават с лечението на COVID-19, описват щетите, които той нанася на кръвоносната система. Нещо, което не е присъщо на респираторен вирус.

“Различното при COVID-19 е, че белите дробове не се сковават или нараняват, или унищожават, преди да има хипоксия, (медицинският термин за лишаване от кислород), обяснява Стивън Менцер, професор по хирургия в Медицинския университет в Харвард и част от екипа, който провежда изследването. – По някаква причина, в допълнение към щетите, които нанася грипът, има и фаза, която засяга кръвоносните съдове.”

Учените сравняват белите дробове на хората, починали от COVID-19, с тези на хора развили пневмония от грип. Проучването обаче не изследва останалите органи като бъбреци и черен дроб, където, според други експерти, коронавирусът също нанася щети.

Броят на големите съсиреци в белите дробове е почти сходен между пациентите с грип и тези с коронавирус. Но при пациентите с COVID-19 се наблюдават девет повече микроскопични кръвни съсиреци в малките капиляри и въздущни торбички, които позволяват на кислорода да премине в кръвта и извеждат въглеродния диоксид от тях. Вирусът поврежда стените на тези капиляри и пречи на обмена на тези газове, пишат учените в изследването.

Те също така откриват възпалени и повредени клетки в лигавицата на кръвоносните съдове на пациенти с COVID-19.

Но най-изненадващо е, че болните от SARS-CoV-2 развиват нови кръвоносни съдове.

“В белите дробове на пациентите с коронавирус се наблюдават голям брой нови кръвоносни съдове”, гласи изследването. Според Менцер, това може да се дължи на факта, че белите дробове се опитват да прехвърлят повече кислород в хипоксичната тъкан.

“Това може би е едно от нещата, които позволяват състоянието на хората да се подобри”, казва той. Екипът му се опитва да намери и генетични различия, които биха могли да помогнат да се предскажае при кой болестта би се развила по-тежко, но не успяват.  Досега COVID-19 удари силно определени групи, включително възрастните хора, афро-американците и хора със заболявания като диабет.

“Пациентите, които успяват да се възстановят, развиват респираторен синдром, а при тези, които умират, често има усложнение в кръвоносната система”, обяснява Менцер.

1 коментар

  1. Това е лъжа. Съюза на патолозите, след проведен Европейски конгрес на 13 май излезе със становище, че няма никакви следи от каквато и да респираторна инфекция в белите дробове сред малкото направени аутопсии. За разлика от грипа. Говорител на нашата асоция – д-р Алексиев – можете да намерите интервюто му в нета. Скандалното е, че самата СЗО не “препоръчвала” да се правят аутопсии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ