12.9 C
София
21:11 | 21 октомври 2020
Начало Полезно Учени разплетоха мистерията около неприятната миризма на подмишниците

Учени разплетоха мистерията около неприятната миризма на подмишниците

Учени разплетоха мистериозния механизъм за способността на подмишницата да излъчва неприятна миризма. Учени от Йорския университет са проследили източника на миризмата от подмишниците до конкретен ензим в определен микроб, който живее в зоната на подмишниците, пише “Гардиън”.

За да докажат, че ензимът е химическият виновник, учените го прехвърлили върху невинен член на микробната общност в зоната на подмишниците и установили за тяхна радост, че също започнала да излъчва неприятни миризми.

Проучването в журнала Scientific Reports открива пътя към по-ефикасни дезодоранти и антиперспиранти, вярват учените. Те предполагат, че хората може да са наследили зловонните микроби от приматите.

Хората не произвеждат директно най-острата съставка на неприятната миризма. Тиоалкохолите се изхвърлят като вторичен продукт, когато микроби се хранят с други съединения, които срещат по кожата.

Екипът от британския университет откри по-рано, че повечето микроби на кожата не могат да произвеждат тиоалкохоли. Но допълнителни тестове разкриха, че едни определени микроби, стафилококус хоминис, имат основен принос. Бактерията предизвика зловонни изпарения, когато консумира съединение без миризма, наречено Cys-Gly-3M3SH, което е освобождавано от потните жлези в зоната на подмишниците.

Хората имат два типа потни жлези. Единият вид потни жлези функционират от раждането и се срещат по кожата на цялото тяло. Те имат съществена роля за охлаждане на тялото. Другият вид потни жлези започват да функционират през периода на половото съзряване и се срещат главно по местата на вторичните полови белези (в областта на подмишниците, около външните полови органи, около пъпа, в междинницата). Не е много ясна ролята на втория тип.

Изследването, в сътрудничество с Unilever, открива нови възможности за дезодоранти, които ще атакуват само най-активните микроби, които предизвикват неприятна миризма, докато в същото време оставят другата микробна общност в зоните на подмишниците незасегнати.

Авторите са изследвали и генетичната връзка между десетките видове стафилококус. Анализът предполага, че само няколко са наследили ензима с неприятната миризма от древен микробен прародител от около 60 милиона години.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!