понеделник, март 1, 2021
Начало Полезно Учени разплетоха мистерията около неприятната миризма на подмишниците

Учени разплетоха мистерията около неприятната миризма на подмишниците

Учени разплетоха мистериозния механизъм за способността на подмишницата да излъчва неприятна миризма. Учени от Йорския университет са проследили източника на миризмата от подмишниците до конкретен ензим в определен микроб, който живее в зоната на подмишниците, пише “Гардиън”.

За да докажат, че ензимът е химическият виновник, учените го прехвърлили върху невинен член на микробната общност в зоната на подмишниците и установили за тяхна радост, че също започнала да излъчва неприятни миризми.

- Реклама -

Проучването в журнала Scientific Reports открива пътя към по-ефикасни дезодоранти и антиперспиранти, вярват учените. Те предполагат, че хората може да са наследили зловонните микроби от приматите.

Хората не произвеждат директно най-острата съставка на неприятната миризма. Тиоалкохолите се изхвърлят като вторичен продукт, когато микроби се хранят с други съединения, които срещат по кожата.

Екипът от британския университет откри по-рано, че повечето микроби на кожата не могат да произвеждат тиоалкохоли. Но допълнителни тестове разкриха, че едни определени микроби, стафилококус хоминис, имат основен принос. Бактерията предизвика зловонни изпарения, когато консумира съединение без миризма, наречено Cys-Gly-3M3SH, което е освобождавано от потните жлези в зоната на подмишниците.

Хората имат два типа потни жлези. Единият вид потни жлези функционират от раждането и се срещат по кожата на цялото тяло. Те имат съществена роля за охлаждане на тялото. Другият вид потни жлези започват да функционират през периода на половото съзряване и се срещат главно по местата на вторичните полови белези (в областта на подмишниците, около външните полови органи, около пъпа, в междинницата). Не е много ясна ролята на втория тип.

Изследването, в сътрудничество с Unilever, открива нови възможности за дезодоранти, които ще атакуват само най-активните микроби, които предизвикват неприятна миризма, докато в същото време оставят другата микробна общност в зоните на подмишниците незасегнати.

Авторите са изследвали и генетичната връзка между десетките видове стафилококус. Анализът предполага, че само няколко са наследили ензима с неприятната миризма от древен микробен прародител от около 60 милиона години.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Зодиакално КЪСМЕТЧЕ за понеделник – 25 януари

Седмицата започва със страхотен КЪСМЕТ за всеки   Овен Твоят късмет за днес: Пътуване с приятел Телец Както гимнастиката помага до известна степен за физическото развитие, така и музиката...

ЕКСКЛУЗИВНО: Подробности за неадекватното поведение на Гарджока, който открадна такси от Варна и беше заловен в Шумен

Близки на Гарджока се свързаха с "Топ Нюз" и разказаха от първо лице за куриозната случка - хванат в Шумен бургазлия с откраднато такси...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!