вторник, март 2, 2021
Начало Избрани Турция: България е не само съсед, но и врата към Европа

Турция: България е не само съсед, но и врата към Европа

България е не само съсед за Турция, но и врата към Европа. Това заявява председателят на турско-българския бизнес съвет – Зеки Саръбекир, в писмено изявление, цитирано от БНР.

“България е много важна държава за нас. Тя е не само наш съсед, но и нашата врата към Европа. По-голямата част от износа за Европа, който съставлява половината от целия износ на Турция, преминава през България. Над един милион тирове годишно пренасят търговски стоки през България от ГКПП Капъкуле, Дерекьой и Хамзабейли.” – посочва Саръбекир.

Пореден пишман “патриот”от Варна, докопал се до облаги! Какви ли са заслугите му за този щедър подарък?

Публикувахте от Топ Нюз България в Четвъртък, 4 февруари 2021 г.

По думите му, стокообменът, който Турция реализира с България, е в размер на 4,5 милиарда долара годишно. Той е балансиран, тъй като износът на Турция за България възлиза на около 2,4 милиарда долара, а на България за Турция – 2,1 милиарда долара.

“През 2021 г.планираме да увеличим взаимния стокообмен до пет милиарда долара, а през 2023 г. очакваме да достигне 6-7 млрд. долара”, допълва председателят на турско-българския бизнес съвет, който функционира в рамките на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК).

- Реклама -

Зеки Саръбекир предлага да се създаде съвместен логистичен център с България в Европа, както и да се активизират ро-ро превозите.

“20 процента от нашия износ за Европа може да транспортираме с влак. Ро-ро превозите са добра алтернатива за тир-транспорта. България разполага с пристанищата Варна и Бургас, Румъния с Костанца. Бари в Италия също е важна точка, но важното е да преференцираме алтернативни канали. Нашето търговско министерство също акцентира върху създаването на логистични центрове. Осигурявайки по-бързо преминаване на тировете през България и Балканите, можем да създадем съвместен логистичен център в Европа, откъдето да ги разпределяме. При положение, че въведем система за преминаване с код или баркод, през митниците ще преминават два пъти повече тирове, отколкото сега. Това ще означава най-малко 20 процента приходи за износа.” – прогнозира Саръбекир.

Според него, България притежава сериозни предимства за турските предприемачи. Той подчертава, че това се дължи главно на факта, че българското правителство е определило приоритетни сектори, в които инвестиционните разходи са по-ниски.

“Индустриалните зони в България също предлагат достъпни цени. Освен това инвестициите се подпомагат от общините, местните и чуждестранните търговско-промишлени камари и държавата. От друга страна, тъй като България е член на ЕС, тя се възползва и от еврофондовете. Средства като иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и развитие на селските райони могат да се използват за развитие на бизнеса.” – отбелязва Саръбекир.

По думите му, от България се реализира достъп до пазарите на ЕС, балканските страни и Китай, и други пазари през Черно море.

“Автомобилната индустрия и индустрията за резервни части, химическата, стъкларската промишленост, производството на опаковки са секторите, в които основно инвестират турските бизнесмени. Освен това нашите предприемачи се включват в проекти и участват както като основен изпълнител, така и като подизпълнители в инфраструктурни и строителни проекти, пречиствателни съоръжения, хотели, недвижими имоти. Продуктите, произведени и изнесени от турски инвеститори в България, са с марката “Произведено в Европа”. Това носи редица предимства. Така че България, която е вратата към Европа, винаги ще бъде привлекателна за турските предприемачи.” – казва още той.

България настоява ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени

Според него развитието на туристическия сектор също е важно звено в двустранните отношения.

По данни на турското министерство на туризма и културата, 850 хиляди български граждани са посетили Турция през 2020 г., въпреки пандемията от COVID-19.

“Планира се през тази година това число да надхвърли един милион души”, заключава председателят на турско-български бизнес съвет.

Източник: news.bg

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

Зодиакално КЪСМЕТЧЕ за понеделник – 25 януари

Седмицата започва със страхотен КЪСМЕТ за всеки   Овен Твоят късмет за днес: Пътуване с приятел Телец Както гимнастиката помага до известна степен за физическото развитие, така и музиката...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!