Monday, April 5, 2021
НачалоНовини от светаТръмп подписа указ, ограничаващ защитата на социалните мрежи от съдебни дела

Тръмп подписа указ, ограничаващ защитата на социалните мрежи от съдебни дела

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа специален указ за социалните мрежи, дни след като Туитър определи два от неговите постинги като “потенциално подвеждащи”, предаде CNN.

Според Тръмп, социалните платформи са заплаха за свободата на словото. В изявление от Овалния кабинет той заяви, че е предприел тази стъпка, за да защити “свободата на словото от една от най-сериозните опасности, пред които тя се е изправяла в американската история”.

Според CNN, с този документ президентът тества границите, до които се простира властта на Белия дом. В дългосрочен план указът е насочен към ограничаване на силата на уеб платформите чрез преосмисляне на ключов закон от 1996 г., който ги защитава от съдебно преследване, основано на тяхното съдържание. В момента те не се третират като издатели, а като пространство за публикации и не носят отговорност за съдържанието на постингите.

Според юристите, ако социалните платформи бъдат третирани като издатели, това може да е неконституционно, защото ще създадде риск от нарушаване на правата на частните компании, гарантирани от първата поправка в американската конституция. Освен това, с подписването на подобен документ Тръмп се опитва да заобиколи другите две власти.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ