Sunday, June 13, 2021
НачалоНовини от светаТръмп нарече "ужасни" решенията на Върховния съд за мигрантите и сексуалните малцинства

Тръмп нарече “ужасни” решенията на Върховния съд за мигрантите и сексуалните малцинства

Това бе първата фронтална атака на Тръмп срещу Върховния съд, на който той обеща по време на предизборната кампания през 2016 г. да придаде консервативен уклон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува днес “ужасни” и “политически мотивирани” решения на Върховния съд, предадоха световните агенции.

“Ройтерс” отбелязва, че Тръмп, изглежда, е имал предвид две решения от последните дни: в понеделник Върховният съд обяви за незаконно уволняването на служители заради това, че принадлежат към сексуални малцинства, а днес отхвърли искането на Тръмп да блокира програмата “Мечтатели”, която защитава от депортиране стотици хиляди имигранти.

“Нямате ли усещането, че Върховният съд не ме обича?”, попита американският президент в “Туитър”. “Тези ужасни и политически мотивирани решения на Върховния съд плюят в лицето на хората, които с гордост се наричат републиканци или консерватори. Нуждаем се от повече съдии или ще загубим нашата Втора поправка (от Конституцията на САЩ, която гарантира правото на притежаване и носене на оръжие) и всичко друго. Гласувайте за Тръмп през 2020!”, написа в друг туит американският президент.

Това бе първата фронтална атака на Тръмп срещу Върховния съд, на който той обеща по време на предизборната кампания през 2016 г. да придаде консервативен уклон, отбелязва Франс прес”. След като стана президент на САЩ, той назначи двама членове на Върховния съд, осигурявайки мнозинство на консервативния лагер, който разполага с петима представители в деветчленния съд. Оттогава Върховният съд осигури няколко победи на Тръмп, най-вече в областта на имиграцията, и досега той хвалеше “страхотните съдии”, припомня “Франс прес”.

Решението на съда за мигрантите не спира Тръмп

Вчера върховните съдии потвърдиха с 5 на 4 гласа решения, взети на по-нисша съдебна инстанция и обявяващи за незаконен предприетия от Тръмп ход през 2017 г. за премахване на програмата, отнасяща се за т.нар. мечтатели, създадена през 2012 г. от неговия предшественик демократ Барак Обама.

Консервативният председател на Върховния съд Джон Робъртс гласува заедно с четиримата либерални съдии за това, че действията на правителството са били “произволни и импулсивни”.

Постановлението означава, че включените сега в програмата близо 649 хил. имигранти, предимно испаноезични, родени в Мексико и други латиноамерикански страни, ще продължат да бъдат защитени от депортиране и ще запазят правото си да получават подновяващи се двегодишни разрешителни за работа.

Решението не пречи на Тръмп да се опита отново да премахне програмата. Правителството му обаче едва ли ще успее да я спре преди изборите на 3 ноември, на които той ще се бори за нов мандат.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ