Sunday, June 13, 2021
НачалоКриминалниТерористът от Рединг бил познат на Ми-5

Терористът от Рединг бил познат на Ми-5

Терористът от Рединг, който нападна с нож случайни минувачи в парка, уби трима души и рани още няколко, е бил следен от властите.

Британските медии пишат, че вътрешното разузнаване Ми-5 е следило 25-годишния мъж от 2019 година.

Първоначално, извършителят беше задържан по подозрение в убийство, но след това властите промениха мярката му, по антитерористичния закон.

Според информацията в Англия, нападателят е предизвикал интереса на службите след опит да пътува в чужбина, вероятно с цел участие в терористични организации.

Въпреки това при предварителното разглеждане на информацията било направено заключението, че той не представлява реална опасност, а пълноценно разследване не започнало изобщо.

„Скай нюз“ съобщи, че задържаният е либийски гражданин, опитващ се да получи убежище във Великобритания. Той е бил осъден на затвор за кражба и нападение, за които излежал 12 месеца и бил заплашен от депортиране, но не бил върнат в Либия поради сложната обстановка в страната, предаде ТАСС.

Нападението се определя като терористичен акт, извършен от действащ сам екстремист, заяви Нийл Басу, шеф на департамента за борба с тероризма към лондонската полиция.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е ужасен и отвратен от нападението в Рединг и че правителството ще направи изменения в закона, ако е необходимо.

„Ако са необходими промени в нормативната ни уредба, за да не се случват такива събития никога повече, няма да се поколебаем да ги направим“, каза Джонсън.

От българското МВнР съобщиха, че няма данни български граждани да са сред пострадалите при терористичния акт.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ