неделя, март 7, 2021
Начало Новини от света Теория на конспирацията, или как един мутирал вирус ще промени цялото ни...

Теория на конспирацията, или как един мутирал вирус ще промени цялото ни съществуванe

Основна тема от декември миналата година е “новопоявилият се” вирус , първоначално в Ухан, Китай. Той спокойно може да бъде наречен чумата на 21 век.

Към днешна дата има данни,че заразените в световен мащаб са 1 631 310 , от които 473 000 са в Съединените Щати. Статистиката за жертвите е повече от стряскаща. Те са почти 99 000. Екипът на topnewsbg.com реши да “поразрови” фактите и мистериите около Covid-19

Както всички знаем, Италия е най-засегнатата Европейска държава. Първият случай там е регистриран на 15 февруари. Но не е ли някак странно, че това е първото огнище на заразата в Европа? По данни в Италия има 2500 текстилни фабрики, собственост на китайски бизнесмени. В тях работят около 27 000 китайци, а по непотвърдени данни около 13 000 работят в Италия нелегално. Нека оставим това на страна. Изглежда логична причина. Изглежда!

- Реклама -

На 24 април 2019г. Китай и Италия подписват споразумение за всеобхватна търговия , наречено “ новият път на коприната”. Ще цитираме статия по темата на журналиста Феликс Лий.
“Преди три години китайското ръководство представи за пръв път своя проект. С милиарди долари икономическият гигант Китай вече е привлякъл 65 страни – последно дори основната за ЕС държава Италия. След като министър-председателят на Китай Ли Къцян започна срещата на върха между Китай и ЕС във вторник, Пекин ще бъде домакин на следващата среща на високо равнище по „Един пояс, един път“ в края на април.
Някои немски предприемачи вече също скочиха, за да прегърнат комунистическото ръководство в Пекин. Шефът на Siemens Джо Кесер вече вярва на китайците, че с тяхната инициатива в един момент “ще станат по-важни от Световната търговска организация”. Кесер е известен със своите ласкави думи към Комунистическата партия. А пък Commerzbank организира тези дни конференция на новия Път на коприната във Франкфурт.
В същото време във Вашингтон и Париж, но също и в Брюксел и Берлин звънят аларми. Някои държави в Азия и Африка вече са финансово зависими от Китай, казват критиците. Федералният външен министър Хайко Маас предупреждава за злокобно пробуждане, че китайските инвестиции ще крият много опасности. ЕС нарича Китай “системен съперник”. А правителството на САЩ на Доналд Тръмп вече обяви “икономическа война” на китайците – не на последно място заради Пътя на коприната.
Германия се облагодетелства от възхода на Китай
Оправдано ли е това недоверие към Китай? Има ли някаква опасност да станеш прекалено зависим от милиардите долари на режим, който направил малко по пътя към демокрацията и правата на човека? Дали Китай ще се превърне дори в заплаха за Европа? Трябва ли Пекин да бъде спрян? Или пък оживената поява на китайците показва на европейците, че те са проспал не само развитието на нещата в Африка и Централна Азия, но и развитието на инфраструктурата на собствения им континент? Всъщност китайските пари дадоха възможност в Централна Азия, в Африка, но също и в страните от Източна Европа и не на последно място в Гърция, за инвестиции в транспортна инфраструктура, които иначе не биха се случили в обозримо бъдеще, а в някои страни е съвсем малко вероятно да се случат. Това сега може да тормози някои компании в Германия и правителства в Европа. Китайците ги изпревариха. След като германските компании са инвестирали много в Китай през последните две десетилетия, сега те осъзнават, че са пренебрегнали задния двор, особено Югоизточна Европа. Но наистина ли е твърде късно? Ни най-малко. Специално за германската икономика, Китайският път на коприната скоро ще донесе много ползи. Китай е най-големият външнотърговски партньор на Германия извън ЕС.
За разлика от американците, които са загубили голяма част от индустрията и работните места заради Китай, германците нямат никаква причина да се оплакват от бизнеса с Народната република. Напротив, никоя друга страна не се е възползвала толкова много от икономическия растеж на Китай през последните две десетилетия като Германия.
Конкурент, дори системен съперник?
Ако сега Китай разшири икономическото си присъствие в чужди страни, за да продължи да използва вътрешните си производствени мощности и вероятно да продължи да расте сериозно, това също ще гарантира продажбата на всички стоки, които германските компании продават на китайците. Освен това, благодарение на новите търговски пътища, Германия е само на единадесет дни път с влак от Китай. Контейнеровозът се справя за пет седмици. Разширяването на Пътя на коприната би трябвало още повече да сближи двамата световни лидери по износа. Без съмнение Китай агресивно и целенасочено преследва своята икономическа и геополитическа експанзия. Че страната се интересува на първо място от собствените си облаги, САЩ и Европа не могат да обвинят другите. В продължение на десетилетия европейците са безмилостни в икономическата си експанзия, а САЩ в момента са повече от всякога. Без съмнение Китай преследва агресивна икономическа и геополитическа експанзия.
Това е Китай с авторитарното си ръководство за свободния свят във всеки случай. Но това трябва да бъде повод за Германия и Европа да отстояват общи ценности и да ги защитават. Но това също трябва да означава инвестиране на милиарди в собствената ни европейска инфраструктура.
Казано с други думи насърчете по-енергично Югоизточна Европа. За Германия и останалата част от ЕС урокът от това може да бъде само разработването на собствена стратегия за международната общност, която се простира отвъд мандатите на две или три правителства. Необходима е и обща индустриална политика. Подобно на Китай, европейците също трябва да определят ключовите индустрии и да ги насърчават съответно.
Всяка страна от ЕС сама по себе си със сигурност е твърде малка, за да се противопостави на конкурентите си в Далечния Изток и Северна Америка, включително Германия. Брекзит и напъните за излизане на други страни от ЕС са отрова и са от полза за Китай. Китайският Път на коприната е не на последно място повод за събуждане – за обща дългосрочна европейска икономическа, финансова и индустриална политика. “

Прилагаме още един цитат от статия на “Капитал”

Притесненията на САЩ

Планът, известен като “Новият път на коприната”, се състои от шест сухоземни и един морски маршрут, съставени от жп линии, газови тръби и други инфраструктурни проекти. Смята се, че Пекин е инвестирал между 1 и 8 трлн. долара и това е приоритет за президента Си Цзинпин.

Много водещи икономики като САЩ обаче не искат да се присъединят заради опасения около китайските военни и политически амбиции, вървящи ръка за ръка с търговските и технологичните проекти. Пекин е обвиняван също така, че предлага кредити с висока лихва на икономики, които срещат трудности в изплащането им. Пример е Шри Ланка, която през 2017 г. изплати дълга си към Китай с цяло пристанище.

Черно на бяло- Италия е първата държава от Г-7 , участваща в проекта.

Всички тези факти не са ли леко съмнителни? Естествено,че са!
Икономически неизгодно е за много страни, също и за ЕС.

Няма как да пропуснем и връзката на Русия в борбата с вируса. Известният руски учен Дмитрий Еделев разкрива, че в Русия е разработена ваксина за “новият” вирус още през 2003, но е тествана само върху животни. Еделев допълва, че при успешно преминати тестове Русия е готова да произведе над 20 милиона ваксини за два месеца. Руското правителство обяви, че би се отзовало на всяка молба за помощ относно борбата със заразата. Италия беше първата държава, пожелала руска подкрепа. 24 часа след това в Италия кацнаха петнадесет военно-транспортни самолета ИЛ-76, брандирани с логото “от Русия с любов”.

Но нека проследим пътя им до Рим. Полша не разреши преминаването през въздушното и пространство и с това удължи пътят на самолетите. Те не преминаха през краткия маршрут през Украйна, Беларус и Полша ,а през много по-дългият- Сочи, Черно Море, Сърбия и България.
Разногласни са и мненията на държавите от ЕС по темата.

От своя страна италианският вестник “La Stampa” реши да умаловажи помощта, като излезе с конспиративна теория,че истинската цел на Кремъл е да разположи разузнавателни агенти, заедно с експерти по бактериологични войни, зад “паравана” на хуманитарната помощ. Това е повече от неблагодарно от страна на журналистите, които търсят поредна сензация.

Забравихме обаче за един от главните герои в първите абзаци на статията ни – САЩ
Те са ощетени от споразумението “път на коприната”. Всеизвестно е и, че двете световни супер сили са в “тиха война” на база икономически изгоди. Но войната вече никак не е тиха.
На 8 април в популярно, политически насочено предаване, се коментираха теми, които могат да са причина за бъдещ сериозен конфликт на Щатите с Китай.
Публициста Гордън Чанг смело заяви вероятността да се наложат санкции за пандемията, започнала в Ухан. Обвини китайците за грешно известяване на факти и симптоми относно коронавирус. Дали това е отговор на обвиненията спрямо САЩ?

вестник South China Morning Post съобщи в месец преди това, че присъствието на американски военнослужещи в Китай може да е било свързано с провеждането на VII Световни летни военни игри в Ухан. В тези съревнования, провели се от 18 до 27 октомври, са участвали военни от над 100 държави, включително от САЩ. По данни на същото издание първият случай на заразяване с коронавирус в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година у 55-годишен жител на Хубей.

Кой обаче стои зад всичко това, под чие управление е била лабораторията от която е излязъл вируса? Предстои да разберем. Междувременно икономическите загуби в световен мащаб стават все по-големи.

Екипът на topnewsbg.com ще следи и продължи темата.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!