Thursday, April 1, 2021
НачалоПолезноCoVID-19СЗО с доклад за Covid-19, става ясно откъде е тръгнал вируса

СЗО с доклад за Covid-19, става ясно откъде е тръгнал вируса

След разследването на експерти от СЗО в китайкия град Ухан, организацията публикува на сайта си доклада за произхода на Covid-19.

В него се посочва, че мисията не е успяла да установи източника на коронавируса. Като най-вероятна версия се посочва вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората.

Вчера медиите разпространиха информация от доклада преди публикуването му.

СЗО изключва вероятността коронавирусът да е излязъл от лаборатория, пише News.bg.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че ще продължи разследването на хипотезата, че вирусът се е разпространил в резултат на изпускане от лаборатория.

Въпреки че екипът стигна до заключението, че излизането от лаборатория е най-малко вероятната хипотеза, изисква допълнително разследване, вероятно с допълнителни мисии с участието на специални експерти, които съм готов да изпратя, обяви той.

Организацията акцентира върху важността да се разследват “потенциално ранни случаи” на коронавирус в различни държави.

Експертите на СЗО дадоха пресконференция след завършване на разследването в Ухан през февруари. Тогава те посочиха първите четири версии. Първата е свързана с предаване на инфекцията директно от животински източник на човека; втората версия е вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората; третата хипотеза е да се е разпространил чрез замразени продукти, а четвъртата версия – източникът на инфекцията може да е лаборатория.

Според специалистите най-вероятно е свързано с втората версия. Малка е вероятността коронавирусът да е създаден изкуствено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ