Sunday, June 13, 2021
НачалоРегионални новиниБургасСвободен ли ще е достъпа до плажовете в България това лято? 

Свободен ли ще е достъпа до плажовете в България това лято? 

Правителството обмисля как да бъде спасен тазгодишният сезон, след двумесечното извънредно положение.  

 

 

В готвения арсенал за противодействие на кризата влиза мобилно приложение, което ще показва на кой плаж има свободни шезлонги и чадъри. Обсъжда се и мораториум върху таксите, които концесионерите на пясъчната ивица плащат, а в замяна плажните съоръжения да са без пари за курортистите. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова по БНТ, предава вестник СЕГА. Дали обаче Черноморието ще посреща плажуващи това лято е важното? Самата Ангелкова няколко пъти признава, че се надява на намаляване на ограниченията, така че да има поне “късен сезон” – т.е. курортите да се напълнят през август. 

В момента се разработва мобилно приложение, което ще позволява на курортистите да проверяват къде има свободни чадъри и шезлонги, какви са хигиенните условия на плажа и т.н Това се прави с цел да се минимизират щетите от евентуална втора вълна на коронавируса, поясни Ангелкова. 

Друга идея в процес на обмисляне е държавата да даде гратис на стопаните на плажовете и това лято да не им събира концесионна такса, в замяна на жеста те да не събират такса “сянка” и да не натрапват платени шезлонги на гостите. 

 

В подкрепа на летния туризъм – в посока пестене на разходи, е предложението спасителните постове по брега да се разредят и спасителите да са разстояние не 100, а 150 метра.   

От съюза на хотелиерите в “Златни пясъци” пък смятат, че държавата трябва да помогне на бранша, като задължи администрацията да почива по българското Черноморие. Става дума за 50 000 чиновници и техните семейства – ако всеки получи ваучер за почивка в наш курорт, ще ни помогне да преодолеем кризата, свързана с коронавируса, твърдят хотелиерите.  

В опит да се спаси туристическият сезон в Слънчев бряг, хотелиери предлагат тази година – вместо в курорта да се посрещат чуждестранни туристи, в хотелите да се възстановяват преболедувалите коронавирус 

 

Досега в офертата са се включили около 10 хотела, а предложението важи след отмяна на извънредното положение.

Веселин Налбантов, зам.-председател на Асоциацията, обясни пред бТВ каква е идеята:

“Морските течения на Слънчев бряг, Несебър и гората отзад – това съчетание създава уникална йонизация, която способства за лечение на всички видове вируси”.  

И така, както курортът години наред приемаше главно английски туристи, които се ползваха от олинклузив услуги, а Слънчев бряг стана известен като алкохолна дестинация, куророртът може да се превърне в лечебен комплекс, тъй като така или иначе туристи от чужбина най-вероятно ще липсват. 

А преди години Слънчев бряг е бил известен повече с кристално чистия си въздух, отколкото с баровете си, показва и справка в архивите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ