вторник, декември 1, 2020
Начало Новини от света Спуканите тръби на Букурещ може да са решаващи за парламентарните избори

Спуканите тръби на Букурещ може да са решаващи за парламентарните избори

В дъждовен вторник през октомври Мируна Николаеску подгрява вода на кухненската си печка, за да си вземе душ, един от хилядите жители на Букурещ останала без топла течаща вода, тъй като остарелите тръби на града продължават да се пукат.

“Моята реакция беше, не отново, не мога да правя това повече, това непрекъснато се случва през последните две години. Веднъж на две седмици – и това е в най-добрият случай – оставаме без топла вода за два до три дни”, разказа пред “Ройтерс” 34-годишната Николаеску, която работи в кино индустрията и редовно остава без топла вода дни наред.

“Всеки път е една и съща причина, тръбите са истинска катастрофа. Казват, че това е така, защото тръбите са стари и счупени, текат и се пукат под налягане, а също така ремонтите отнемат много време. Доколкото разбирам, няма машина за проверка на повредите под земята, така че трябва да копаят по тръбата на 5-метрови участъци, за да открият повреденото място.”

Спуканите тръби на Букурещ може да са решаващи за парламентарните избори© Reuters

Румъния има една от най-слабо развитите инфраструктури в Европейския съюз поради лоша администрация, корупция и бюрокрация въпреки годините на силен икономически растеж и милиарди евро финансиране от ЕС.

Тъй като общественото търпение е изчерпано, инфраструктурните проблеми вероятно ще бъдат основен фактор за парламентарните избори на 6 декември, когато социалдемократите могат да загубят своето мнозинство след четири години нестабилност и липса на инвестиции.

Топлата вода в Букурещ беше проблем на местните избори през септември, когато независимият Никусор Дан – подкрепен от десноцентристките партии – свали социалдемократката Габриела Фиреа с обещанието да се съсредоточи върху инфраструктурните проблеми.

Спуканите тръби на Букурещ може да са решаващи за парламентарните избори© Reuters

“Говорим за много некомпетентност и популизъм, защото това е проблем, който е пренебрегван в продължение на много, много години. През 90-те години Румъния нямаше пари, донякъде е разбираемо, че проблемите се задълбочиха. Но от средата на 2000-те, когато се знаеше, че Румъния ще се присъедини към ЕС и парите започнаха да се появяват, можем да говорим само за липса на загриженост от една некомпетентна администрация”, каза Дан пред “Ройтерс”.

Повечето тръби, които доставят топла вода за повече от две трети от домакинствата в Букурещ и хиляди публични институции, са на около 50 години. Загубите поради течове причиняват огромни разходи за кметството. Новият кмет Дан споделя, че само около 100 км тръби са били заменени през последните две или три десетилетия.

Спуканите тръби на Букурещ може да са решаващи за парламентарните избори

© Reuters

Според него около 1000 км магистрални тръбопроводи трябва да бъдат заменени, което ще отнеме 6 или 7 години и ще струва 1.5 млрд. евро.

Жителите на Букурещ могат да очакват 15 до 20 повреди по тръбите всеки ден тази зима, коментират от кметството./Дневник

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!