Начало Новини от България Спад на цената на олиото

Спад на цената на олиото

Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции.

19
Снимка: Интернет

„При основните хранителни продукти, този, който поскъпна драстично спрямо миналата година – с 50%, това е олиото. Това е заради лошата реколта през 2020 г. Сега световният пазар на масла тръгна надолу. Само за 20 дни с 400 долара падна цената на слънчогледовото олио. Около 3.10 -3.15 лв. е цената на олиото на едро, но в супермаркетите можем да намерим по-ниска цена. Свидетели сме на една трайна низходяща тенденция, като се изчерпат по-скъпите количества и като се прибере реколтата, може би от септември цената ще падне. Точно прогноза в цифри се прави много трудно, но нищо чудно да стигнем до равнища от преди лятото на 2020 г.”, сподели в ефира на „Събуди се” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Той смята, че предстои добра реколта при зърнените култури. За зеленчуците Иванов отбеляза, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0.50 лв. и това ще се отрази и в цената на дребно. Той коментира и драстичния скок в цените на газа и тока, увеличението на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще доведе ли всичко това и до рязко увеличение в цените на храните.

„Увеличение, свързано с логистиката и начина на работа на търговската система, винаги се отразява на цената. Друг е въпросът колко ще се отрази. Много се спекулира и се пренася процентът, имали сме по-висока цена на газа, но пазарът е бил стабилен. При този мощен конкурентен сблъсък, едва ли ще наблюдаваме сериозен проблем”, мисли той.

Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Иванов предвижда ръст на цената около 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции. По въпроса с увеличението на някои продукти той заяви, че климатът също е оказал влияние.Харесайте страницата ни

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук