четвъртък, януари 21, 2021
Начало Новини от България Щабът предвижда ограничения за възрастните хора

Щабът предвижда ограничения за възрастните хора

Въпреки че вчера от Националния оперативен щаб заявиха, че въпреки нарастването на случаите на коронавирус няма да се въвеждат нови ограничения, днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза друго. Пред Нова телевизия той обяви, че се обмислят нови ограничения по отношение на възрастните хора.

ТРИ СЦЕНАРИЯ

- Реклама -

„Най-меката опция би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация“, добави той.

Кунчев каза още, че всички мерки за предотвратяване разпространението на заразата у нас са на масата. Ясно било, че ако други държави въведат строги мерки, това може да се случи и в България.

„При всяка болест като COVID-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези, които вече са в сила“, заяви той.

Кунчев добави, че ръст на заболеваемостта се наблюдава в цяла Европа. И подчерта, че около 20% от положителните в България имат нужда от медицинска грижа и около 5% – от интензивни грижи.

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание. „Ако ние сами не внимаваме и не положим усилия, за да се предпазим, никакви мерки няма да ни помогнат“, каза той.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че човек скоронавирус е заразен два дни преди появата на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.

Той разкри и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини. Цената им ще е 20-25 лв. С тях за 20-ина минути ще може може да се определи дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личния лекар.

Кунчев обясни, че ще получим 2500 флакона „Ремдесивир“ по линия на ЕС, а около 3000 флакона вече са разпределени и всички болници имат от тях.

„Един флакон „Ремдесивир“ струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона“, обясни още Кунчев.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!