Начало Култура Самостоятелна изложба на Радко Мурзов във Варна

Самостоятелна изложба на Радко Мурзов във Варна

Изложбата е вдъхновена от предстоящия юбилей на водената от него международно призната “Детска школа за изобразително изкуство”, която през 2022 г. навършва половин век.

49

Радко Мурзов, артист, художник и педагог със забележително присъствие в творческия живот на Варна, ще ни представи от 16 септември изложба „Рисунки“ в Художествения музей “Георги Велчев”, филиал на Градската художествена галерия – Варна.

Откриването на изложбата е на 16 септември, четвъртък, от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Изложбата е една от поредните изяви на художника в тази много продуктивна година на художествени изяви в страната, вдъхновена от предстоящия юбилей на водената от него международно призната “Детска школа за изобразително изкуство”, която през 2022 г. навършва половин век.

Създадената от Радко Мурзов през 1972 г. детска школа възпитава естетическия вкус на няколко поколения млади таланти в морския град и насочва десетки от тях към професионалния път на художника .

Сега Радко Мурзов застава пред ценителите на изкуството във Варна с изложба, представяща подбрана камерна колекция с рисунки в три тематични цикъла. “Рисунката е порив на свободния ми дух” – обобщава Радко Мурзов в няколко думи замисъла на експозицията.

Радко Мурзов е роден в село Козаре, община Карнобат. Израства и учи в Карнобат. Дипломира се в специалност “Руска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Преподава руски език в село Козичино и в град Поморие. През 1964 г. е приет в Художествената академия в София.

Завършва специалност “Живопис” в ателието на проф. Илия Петров и проф. Петър Михайлов през 1970 г. Работи като художник в Металургичен комбинат „Кремиковци”. През 1971 г. се установява във Варна. През 1976 г. е приет за член на СБХ. През 1977 г. е назначен за Главен специалист по изобразително изкуство в Окръжния съвет по култура – Варна. През 1978 г. напуска длъжността и работи като художник на свободна практика.

От 1971 г. ръководи “Детска школа по живопис” във Варна, получила множество медали и грамоти от национални и международни конкурси на детската рисунка. Представял е изкуството си в над 35 самостоятелни изложби в България, Германия и Гърция, както и в множество колективни изложби в България, Германия, Франция, Алжир, Япония, Русия, Полша, Македония, Португалия.

Удостоен е със следните награди: Награда „Варна” – 2005 г., Почетен знак на кмета на Варна – 2010 г., Почетен знак на кмета на Карнобат – 2011 г., Почетен знак на кмета на Поморие – 2020 г. Отличен е с най-високото признание на обществеността на Варна „Почетен гражданин на Варна” – 2016 г.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук