Sunday, April 11, 2021
НачалоЛюбопитноС тези храни ще преодолеем по-лесно пролетната умора

С тези храни ще преодолеем по-лесно пролетната умора

Астрономическата пролет настъпи. Въпреки че времето навън все още напомня повече зима, вероятно скоро ще усетим т.нар. “пролетна умора”

В началото на пролетта повечето хора се оплакват от пролетна умора. Тя се изразява в отпадналост, често главоболие, изтощение. Природата отново дава натурално лекарство под формата на пресни храни. Коприва, спанак, пресни билки са само някои от полезните храни, които е добре да направим част от менюто си.

1. Коприва

Копривата е съкровищница от витамини и минерали. Тя е богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и различни минерали – калий, калций, магнезий, желязо. Повдига общия тонус и имунитета, лекува анемия и ставни проблеми.

2. Маруля

Тя съдържа витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк, осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането.

Всички сортове зелена салата са много подходящи за диети, тъй като имат малко калории, а наличието на фибри помага за храносмилането и придава чувство на ситост.

3. Репички

Пролетната салата не може да мине без репички.Те съдържат малко калории и въглехидрати, но това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според изследвания консумацията на кореноплодни зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

4. Глухарче

Още от древността глухарчето се добавя в салати и диетични ястия. То е използвано за лекуване на всякакви чернодробни и храносмилателни проблеми. Листата са по-горчиви, но вървят добре с други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да подобряват обмяната на веществата, включително при затлъстяване и диабет.

В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и голямо количество инсулин. Приемът му води до понижаване на нивата на кръвната захар и може да се прилага при лечението на диабет.

5. Спанак

Вкусните листа на спанака са отличен източник на желязо, особено ценно за вегетарианците, което играе ключова роля в процеса на пренос на кислород в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.

Източник: DarikNews

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ