вторник, декември 1, 2020
Начало Регионални новини Варна С първи вендинг автомат за лекарства се сдоби и Варна

С първи вендинг автомат за лекарства се сдоби и Варна

Варненци вече разполагат с първия вендинг автомат за лекарства, за които не се изисква рецепта.

Машината е на разположение на гражданите 24 часа в денонощието.

Идеята е на управител на аптека на едно от оживените кръстовища в квартал “Аспарухово”.

Към автомата вече има интерес.

“Това са някои препарати обезболяващи, капки за нос, за смучене някои неща, прахчета за настинки”, уточни управителят на аптеката Делян Попов.

Припомняме, че разкриването на подобни машини породи и притеснения.

През септември, експерти алармираха, че правителството е подкрепило проект за търговия с лекарства, който е незаконен. Оценката им е по повод меморандум за разбирателство, подписан от кабинета и акционерното дружество “Пос Фарма”. Проектът предвижда поставяне в различни точки на страната на “автоматични машини” за продажба на “медикаменти” и “фармацевтични продукти”.

Акционерното дружество “Пос фарма” кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект, а издаването му се предхожда от сключване на меморандум с правителството. Ако се даде сертификат, това осигурява бърза административна писта за реализация и финансиране от държавата. Искане на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката и от там са внесли проекта, въпреки отрицателното становище на Министерство на здравеопазването.

Проектът на меморандума бе одобрен от кабинета миналата сряда и предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации.

Здравният министър Костадин Ангелов тогава увери, че проектът е изтеглен от самата фирма, Министерски съвет е прегласувал решението си и няма никакви прикрити неща. Всичко се случва прозрачно, заяви Ангелов. Подопечното му министерство е дало отрицателно становище.

Според закона само определени лекарства без рецепта могат да се продават чрез машина и то само ако тя е разположена на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея. А лекарствата с рецепта се отпускат само в аптека, само от магистър-фармацевт, при спазване на определени правила и отговорности. Не случайно аптеката се води здравно заведение, а фармацевтичната професия е регулирана от държавата, напомниха от съсловието.

Основните притеснения на експертите в Министерството на здравеопазването са, че такъв тип апарати за продажба на лекарства може да има само тогава, когато се продават лекарства, които се отпускат без рецепта и при които няма никакво притеснение за живота и здравето на хората.

Според министъра към момента продажбата на медикаменти с лекарства не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство.

В над 4500 населени места у нас няма аптека, а проектът предвижда поставянето на 250 автомата. Също не е ясно и точно какъв тип продукти ще се продава във вендинг машините.

“Политиката на МЗ е именно да реши проблемите на тези хора. Предвидено е общопрактикуващите лекари да продават лекарства или да се отваря аптека на втори адрес“, обясни здравният министър.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!