Saturday, June 12, 2021
НачалоПолитикаИЗБОРИ 2021Румен Радев с отговор, защо вотът ще е на 11 юли

Румен Радев с отговор, защо вотът ще е на 11 юли

Всички 15 кандидати за новия състав на Централна избирателна комисия отговарят на законовите изисквания

Всички 15 кандидати за новия състав на Централна избирателна комисия отговарят на законовите изисквания, каза президентът Румен Радев.

Той ги подкани да се подготвят за предсрочните избори, като потвърди, че вотът ще бъде на 11 юли. Държавният глава се надява политическите противоречия да не се пренесът в комисията:

“4 юли е абсолютно невъзможна дата. Вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме в никакъв случай и след 11 юли, защото отсега има виждания и претенции, че повече наистина не може да стои тази политическа конфигурация в парламента, и избирателната активност – юли, август, първата половина на септември, не се прави.

Ще има мой указ в срок с една особеност – той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Искам да ви призова: считайте, че указ ще има и ви моля, започнете вашата работа, корелация, взаимодействие отсега”.

Номинираната за председател на ЦИК Камелия Нейкова заяви , че новата комисия ще се справи с предизвикателствата, свързани с промените в Изборния кодекс:

“Трудности има и ще има. Новите моменти в изборното законодателство ни поставят задачи, които ние трябва много отговорно да изпълним и се надявам да работим толерантно помежду си, с много добър и ефективен диалог с институциите, които имат отношение към изборния процес, с прозрачност и публичност в нашите действия и с мащабна разяснителна кампания.

Изключително много разчитаме на това партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори, да не превърнат Централната избирателна комисия в заложник на техните спорове. Нека те да си ги водят на друго място, а нас да ни оставят да работим”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ