15.9 C
Sofia
16:40 | 18 May 2022
НачалоРегионални новиниВарнаВажно съобщение за варненците!

Важно съобщение за варненците!

Благомир Коцев – Областен управител на Варна с важно съобщение...

Благомир Коцев – Областен управител на Варна направи обръщение към всички варненци, чрез официалния профил на Областна администрация Варна във Facebook.

“Скъпи варненци,
Голямата вълна от бягащи от ужаса на войната украински граждани не стихва. Стотици жени, деца и възрастни хора продължават да минават ежедневно през Център за съдействие на бежанци от Украйна-Варна, създаден от областната управа заедно с неправителствени организации и други институции. Много от тези украински граждани достигат града ни с надежда да се спасят от смърт, глад и страдания. Всички те са оставили някого в родината си – съпруг, син, родител, брат или приятели, което им причинява невъобразима болка. Те се надяват единствено на българското гостоприемство, както и на това, че сме православни християни като тях и най-вече, че сме хора.
За съжаление нашата страна, макар и член на Европейския съюз, все още не дава необходимия стандарт за благоденстващ живот на много от своите жители. Вероятно заради това у много граждани вместо чувство на състрадание, се появява страх, че ресурсите на държавата ни ще бъдат пренасочени вместо към българските граждани, към бедстващите украинци.
В първите дни на кризата се отзоваха единствено доброволци. Тяхната саможертва обаче е непосилна за броя на нуждаещите се хора, които бягат от разрушените си градове. Затова решението на държавата да помогне активно – като например осигурената финансова помощ – понякога остава неразбрана от някои от нас. Надигна се дори брожение спрямо автомобилите на украинските граждани, чието присъствие в града тежи на някои наши съграждани по редица причини. В тази връзка бих искал да разясня какви мерки е предприела държавата и в частност областната администрация за посрещане на тази хуманитарна криза, за начините за справяне с нея и как ние се грижим за реда и сигурността във варненския регион при създалата се ситуация.
Със следващите редове искам с факти да спра разпространяването на някои популярни митове и неверни твърдения, които се тиражират в публичното пространство и създават напрежение между част от българските граждани и отговарящите за кризата доброволчески, хуманитарни и държавни организации:
– Украинците, които имат нужда от подслон, се настаняват в хотели и къщи за гости, което гарантира както тяхното спокойствие, така и сигурността и комфорта на гражданите на града. Ако това не беше предприето, съществуваше реална опасност от хаос и безредици, вследствие на бездомни украински граждани, търсещи подслон по паркове, транспортни и обществени сгради заради безизходица.
– Парични средства се дават не на бежанците, а единствено на хотелите и къщите за гости – само те могат да разчитат на помощта от 40 лв. на човек на ден, срещу което са длъжни да осигурят настаняване и изхранване три пъти на ден – закуска, обяд и вечеря. Но тези пари се дават на българските собственици на места за настаняване, а също така и за да покрият разходите си за персонал, хранителни и санитарни продукти, вода и електроенергия и други консумативи.
– Помощта от 40 лв. на ден е осигурена с европейски средства и тя не черпи ресурс от държавния бюджет – нито от парите за пенсии, нито от тези за здравеопазване, социални помощи, образование, инфраструктура или за други групи нуждаещи се български граждани.
– Ако беше предприет план за създаване на палаткови лагери, вместо да бъде използвана наличната хотелска база (предвид войната в Украйна, сезона и ковид кризата в момента често незаета), то при наличните цени на материалите и електроенергията, българската държава щеше да понесе огромни финансови загуби, които трябваше да бъдат компенсирани за сметка на гражданите.
– За настаняване към бежанския център в Двореца на културата и спорта се обръщат по-голямата част от дошлите украинци и те са предимно бедстващи хора, които нямат никакви средства. По-малка част от бягащите от войната украинци обаче идват със своите автомобили и наемат за своя сметка жилища в града. Те не се регистрират като бежанци, защото имат финансови средства, с които очакват да преживеят войната и са гости на града ни като всички други туристи, които идват във Варна през летните месеци.
– В момента преговаряме с различни ресорни ведомства как и къде да насочим украинските автомобили към няколко буферни паркинга в града, за да се намали трафикът и товарът върху синята зона и кварталите на Варна. Украинските граждани, които имат средства и желаят да паркират в централната част, ще имат същите задължения, както и останалите жители на морската столица. Затова призоваваме варненци към малко търпение докато се реши казусът с паркирането за доброто на всички!
Благомир Коцев – областен управител на Варненска област”

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ