15.8 C
Sofia
15:46 | 18 May 2022
НачалоКриминалниШофьор блъснал и убил жена на пешеходна пътека във Варна получава условна...

Шофьор блъснал и убил жена на пешеходна пътека във Варна получава условна присъда

Варненският окръжен съд призна за виновен 59-годишния Стоян А. за това, че на 14 септември 2020 г. във Варна нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходка, съобщават от пресслужбата на институцията.

Пътното произшествие станало около 07:40 ч. на посочената дата.

Стоян А. се движел по бул. „Трети март“ в посока центъра на Варна. Живееща наблизо жена отиваща към поликлиниката в ж.к. „Вл. Варненчик“, предприела пресичане по пешеходната пътека, преди спирка „Мургаш“.

Автомобил, който бил в дясната лента пропуснал пресичащата жена, но когато тя навлязла в лявата лента на движение, била блъсната от автомобила, управляван от Стоян А. Водачът бил тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като резултатите били отрицателни. Направената експертиза също не установила наличие на алкохол в кръвта. Пристигналият на мястото на произшествието екип на Спешна помощ констатирал смъртта на пешеходката.

По искане на защитата на подсъдимия делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие.

При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление Варненският окръжен съд наложи на Стоян А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което заради процедурата, по която се разглеждане делото, намали с 1/3 до 3 години затвор.

Изпълнението на присъдата беше отложено с 5 години изпитателен срок, като за това време Стоян А. е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство.

Подсъдимият следва да заплати и направените по делото разноски в размер на 1236,57 лв. в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР – Варна.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от вчера.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ