13.5 C
Sofia
6:42 | 25 May 2022
НачалоРегионални новиниВарнаПроверяват ремонта на СУ "Димчо Дебелянов" във Варна от строителният контрол

Проверяват ремонта на СУ “Димчо Дебелянов” във Варна от строителният контрол

Областният управител Благомир Коцев сезира Строителния контрол във Варна поради съмнения в качеството на строителството и спазване на инвестиционния проект за ремонт на СУ "Димчо Дебелянов".

Областният управител Благомир Коцев сезира Строителния контрол във Варна поради съмнения в качеството на строителството и спазване на инвестиционния проект за ремонт на СУ “Димчо Дебелянов”.

РДНСК трябва да извърши надлежна проверка по създалата се ситуация.

Февруари част от покривната конструкция на училището претърпя щета, а учениците преминаха на обучение в електронна среда.

Общественият съвет към училището публикува петиция за пълно обследване на покривната конструкция на СУ “Димчо Дебелянов” във Варна.

“Членовете на Обществения съвет и родители на деца, учещи в СУ „Димчо Дебелянов“, сме обезпокоени от поредния проблем с базата, който ограничава движението и е потенциално опасен за деца и служители на училището, както и за преминаващи през централната част на Варна граждани. Настояваме за извършване на обстойно техническо обследване на покривната конструкция. То би изяснило причините за аварията, което ще способства отстраняването им и ще препятства нужда от последващи ремонтни дейности”, пишат от там.
Проектът за ремонт на училището е на стойност 2.6 млн. лв., осигурени чрез европейско финансиране.

Причината за това е, че две години след края на ремонта са открити сериозни пропуски и дефекти при изграждането на покривната конструкция на училището. Вследствие на това то бива затворено, а учениците преминават на дистанционно обучение.

В писмото си областният управител също е посочил, че РДНСК във Варна трябва чрез спешната проверка да установи дали извършените строително-монтажни работи отговарят на изискванията за безопасност и качество.

„След края на инспекцията за наложилия се спешен ремонт на ремонта най-вероятно ще бъде потърсено финансиране от фонда за бедствия и аварии“, посочи Коцев.

Парадоксът в цялата ситуация е в това, че след като дефектите по извършената работа станали видими, директорът на училището Калина Нушева се обърнала за помощ към администрацията на варненския кмет Иван Портних като възложител на обществената поръчка. От там обаче получила указания да се справи със ситуацията сама, както и че дружеството, което го извършило, не можело да бъде открито. За всички нередности, станали видими след края на проекта, от 2020 г. досега Община Варна е била уведомявана от директора на училището с поне 9 докладни записки.

В отговор местната администрация съставила 5 комисии, които извършвали огледи и издали пет констативни протокола за установените дефекти, но без да окажат каквото и да било съдействие за отстраняването им.

Именно поради тази причина Областна администрация – Варна ще направи всичко възможно, за да изясни по законов ред създалата се ситуация и да съдейства на ръководството на училището в решаване на проблема в най-кратки срокове.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ