0.3 C
Sofia
18:36 | 29 January 2023
НачалоРегионални новиниВарнаOбщина Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на Белодробната болница във...

Oбщина Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на Белодробната болница във Варна

Община Варна е изплатила на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на натрупани задължения.

Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на “СБАЛПФЗ – Варна ЕООД”, която обслужва Северна България, но въпреки това има готовност да предложи на Общинския съвет изплащане на трудовите възнаграждения на служителите на Тубдиспансера, в случай, че държавата осигури средства за покриване на остатъка от дълговете на болницата.

Това съобщиха от общинската пресслужба.

Те са изцяло свързани с нейната лечебна дейност, която подлежи на финансиране от държавния бюджет, съгласно разпоредбите на българското законодателство.

За последните 10 години Община Варна е изплатила на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към Министерството на здравеопазването няма повишаване на субсидията за болницата и към настоящия момент тя продължава да бъде недостатъчна за покриване на разходите.

През 2015 г. Общинският съвет във Варна взе решение за прехвърляне на дейността на лечебното заведение към някое от болници в града и за ликвидация на търговското дружество. Това решение бе потвърдено през ноември 2022 г. ноември. Към настоящия момент реакция от страна на Министерството на здравеопазването няма.

Днес по инициатива на областния управител предстои среща по темата с представители на Общински съвет – Варна, РЗИ, “СБАЛПФЗ – Варна ЕООД”, и всички други институции, имащи отношение по темата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ