4.2 C
Sofia
2:43 | 07 December 2022
НачалоРегионални новиниВарна98 са свлачищните райони в община Варна

98 са свлачищните райони в община Варна

Това става ясно от 5-годишния План за защита на населението при бедствия на Община Варна, които кметът на града предлага за одобрение от Общински съвет.

Свлачищните райони на територията на община Варна са 98. Това става ясно от 5-годишния План за защита на населението при бедствия на Община Варна, които кметът на града предлага за одобрение от Общински съвет.

В областите разположени по Черноморското крайбрежие са регистрирани 299 броя свлачища, което представлява 14% от общия брой в страната. Във Варненска и Добричка област 80% от свлачищата са по крайбрежието. Значителна част от тях се активизират периодично вследствие като на природни фактори така и на човешка намеса. Най-висок е процентът на активни свлачища във Варненска област – 46, или 67% от всички активни свлачища по Черноморското крайбрежие. Броят на стабилизираните свлачища по Черноморското крайбрежие е 88, което е 29% от всички стабилизирани свлачища в страната.

Характерно за община Варна е, че на нейна територия са регистрирани 98 свлачищни района. През последното десетилетие статистиката показва увеличаване броя на свлачищата, които имат негативни последици за населението, инфраструктурата и икономиката на страната.

На територията на страната към края на 2019 по данни на Геозащита има регистрирани 2180 свлачища, От тях 847 са активни, 1026 са потенциално активни, а 307 са стабилизирани.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ