5.1 C
Sofia
17:37 | 27 November 2022
НачалоКриминални8 години затвор за пиян шофьор, убил мъж в катастрофа на пътя...

8 години затвор за пиян шофьор, убил мъж в катастрофа на пътя Добрич – Варна

Варненският апелативен съд наложи 8 години „лишаване от свобода“ на шофьор, предизвикал пътно произшествие след употреба на алкохол, в резултат на което е загинал човек, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Подсъдимият Тодор С. ще бъде лишен от право да шофира в продължение на 10 години.

С решението си въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Варна, като намали присъдените наказания. Първата инстанция е определила „лишаване от свобода“ за 9 години и 3 месеца и „лишаване от право да управлява МПС“ за 14 години.

Тодор С. е бил признат за виновен в това, че на 02.04.2021 г. при управление на лек автомобил на пътя Добрич – Варна по непредпазливост е причинил смъртта на друг мъж. Деянието е било извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 0,89 промила.

Водачът е нарушил правилата, описани в Закона за движение по пътищата, като управлявал с превишена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и е бил без поставен колан.

Подсъдимият карал автомобила си агресивно и с висока скорост по улиците на с. Стожер. Сигнал за това постъпил в ОД на МВР в Добрич. Полицейски служители го последвали със звуков и светлинен сигнал, указващи му да спре. Вместо да се подчини, водачът увеличил скоростта и продължил да шофира по пътя към Варна.

През цялото време автомобилът криволичел и изпълнявал рискови маневри. След разклона за с. Любен Каравелово скоростта била 104,80 км/ч. В насрещното платно се движел друг автомобил. Без причина подсъдимият рязко навлязъл в насрещното платно и ударил идващата кола. Инцидентът станал пред погледа на полицейските служители. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на водача на другото МПС.

Химическа експертиза установила алкохол в кръвта на подсъдимия от 0,89 промила. Според заключението на Комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, мъжът страда параноидна шизофрения и е лекуван многократно в психиатрични лечебни заведения.

Апелативният съд изтъкна, че с действията си Тодор е нарушил три от правилата за движение по пътищата. Превишаването на максимално допустимата скорост, неправомерното пресичане на единичната непрекъсната линия и навлизането в насрещната лента всякога е особено грубо и рисково, а в случая е осъществено при допълнителен неблагоприятен фактор – алкохолна интоксикация. Тези обстоятелства демонстрират самонадеяност, равнодушие към пътната безопасност и опазването на живота и здравето на останалите участници в движението, смята съдът.

Отегчаващо обстоятелство е и неизпълнението на разпореждане на полицейски орган за спиране. В решението се изтъква и обществената опасност на подсъдимия предвид предходните му нарушения на правилата за движение, за които е бил санкциониран.

Цялостната преценка на обстоятелствата доведе апелативните съдии до становището, че наказателна репресия чрез изолирането на подсъдимия за 9 години и 3 месеца е прекомерна, предвид неговото психично заболяване. Настоящият съдебен състав прецени, че целите на закона могат да се постигнат с намаляване на санкциите „лишаване от свобода“ и „лишаване от право от право да управлява МПС“. В тези параметри наказанието е достатъчно строго и съответно на извършеното престъпление.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ