18.8 C
Sofia
3:41 | 07 July 2022
НачалоРегионални новиниВарна435 млн. лв. отпуснати за удълбочаването на Варненското езеро потънаха в неизвестност...

435 млн. лв. отпуснати за удълбочаването на Варненското езеро потънаха в неизвестност (видео)

435 милиона лева е стойността на най-голяма държавна инвестиция в пристанищна инфраструктура за последните 50 години – удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-запад.

Как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на каналите във Варненското езеро потънаха в неизвестна посока. Това е темата на първия епизод от новата поредица на Антикорупционния фонд (АКФ), наречена „Блатни истории от Варненското езеро“.

Видеото представя факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и правния анализ на експертите на АКФ за схемата, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

435 милиона лева е стойността на най-голяма държавна инвестиция в пристанищна инфраструктура за последните 50 години – удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-запад.

Според калкулацията на АКФ от 2020 г. досега всеки българин, който плаща данъци, е дал по 200 лв. за удълбочаването на водния път до пристанище Варна-запад, или 130 лв. повече от необходимото.

Чрез инхаус процедура в нарушение на закона тези пари преминават от ДП „Пристанищна инфраструктура“ към държавното дружество ТСВ ЕАД, което за 130 години съществуване е построило стотици километри релсов път, но нито един канал.

Тъй като няма машини и човешки ресурс за това, ТСВ ЕАД, без обществена поръчка и в нарушение на закона, превъзлага удълбочаването на частния консорциум „ЕС Билд“, който на свой ред го превъзлага на регистрираната в Калининград руска компания „Гидрострой“.

Договорите между изпълнителите в тази порочна схема на превъзлагания се оказват една от най-строго пазените тайни в държавата.

Нямам информация как се е стигнало до сключване на договор с “Гидрострой“, която е ангажирана с разширяването и удълбочаването на канал 1 и канал 2 в пристанище Варна”, заяви в края на август 2021 г. тогавашният служебен министър на транспорта Георги Тодоров по време на изслушване в парламента.
“Договорът е сключен между две държавни структури с един и същи принципал“, обясни при изслушването си в Народното събрание през септември Тодоров, който е бил председател на Управителния съвет на „Пристанищна инфраструктура“ по време на процедурата.

След това ТСВ сключва договор с „ЕС Билд“ ДЗЗД на „базата на вътрешни правила, които са разработили и които са одитирани и сертифицирани“. По думите му ТСВ поддържал списък с 59 потенциални доставчици и изпълнители и вероятно от тях избрал „ЕС Билд“.

“Вероятно “Гидстрой“ са представител на едно от съставните части на това ДЗЗД и вероятно заради това е избрана руската компания да извършва съответната дейност“, така Тодоров опита да обясни защо руската компания удълбочава каналите.
Превъзлагането по инхаус процедура е незаконно. Друго грубо нарушение е изборът на изпълнител да бъде правен по вътрешни правила и от списък вместо по реда на Закона за обществените поръчки, категорични са експертите от АКФ. Още по-фрапантно е нарушението, че крайният изпълнител се оказва друга компания – “Гидстрой”.

Изготвените строителни актове и протоколи са подписани от лице, което не е участник в строителния процес, а ДНСК смята тези действия за измама по смисъла на Наказателния кодекс.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов на 6 януари транспортният министър Николай Събев заявява:

“Установихме два много сериозни проблема, които са свързани с очевидни нарушения на закона. Първият проблем е за това, че тази компания ТСВ е нямала право да превъзлага на трета компания и това очевидно е написано в договора. И вторият проблем е, че вследствие на доклада на ДНСК се оказва, че документите, строителните книжа във връзка с този обект, които трябва да бъдат разписани от изпълнителя, всъщност не са разписани от конкретния изпълнител и това очевидно закононарушение е свързано с изхарчването на огромни обществени пари. Тече проверка и относно целесъобразността на проекта. 435 милиона лева са били изхарчени без резултат.”
Каква е реалната пазарна стойност на удълбочаването? Подобна поръчка е изпълнена на цена от 10-20 лв./куб. м. При средноевропейска цена от 12 еверо, или 23 лв., изкопаването на 7 млн. куб. м би струвало 161 млн. лв. Но в случая за тази дейност са предвидени 362 млн. лв. според договора между ТСВ и “ЕС Билд”.

По пътя от държавния бюджет до руската “Гидстрой” са платени най-малко 201 млн. лв. над пазарната цена, или 2,5 пъти над референтната цена по сходни поръчки.

Остават отворени въпросите как така проектът за удълбочаването се е изготвял в хода на изпълнението му? И възможно ли е технически удълбочаването да се случи? Или 435-те милиона лева просто са потънали в пясъците на Варненското езеро?

През март 2022 г. Антикорупционният фонд сезира МВР и Народното събрание по казуса с искане за пълен финансов одит и проверка за извършени престъпления.

Moreto.net припомня, че на 12 април тази година транспортният министър Николай Събев освободи изпълнителния директор на „Транспортно строителство и възстановяване“ Божидар Джелебов. Решението му бе във връзка с дейността на дружеството по отношение на договора по удълбочаването на пристанище Варна, който е обект на проверки от МВР и прокуратурата.

Седмица по-рано “Икономическа полиция“ приключи проверката за удълбочаването на двата канала на пристанище Варна, започнала в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията. Изводът на разследващите бе, че има данни за престъпление, а проверката бе изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ