2.8 C
Sofia
12:17 | 31 January 2023
НачалоРегионални новиниВарна4.95 лева ще плащаме за кубик вода във Варна от 2023 година

4.95 лева ще плащаме за кубик вода във Варна от 2023 година

Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на 2023 година ще стане 4.95 лева. Повишението идва по предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която се самосезира заради инфлацията и в края на всяка година променя цените във връзка с нея. Това каза управителят на ВиК – Варна инж. Валентин Вълканов.

Увеличението за Варна е общо 35 стотинки без ДДС. Идва от повишаване цената за питейна вода с 8%, за отвеждане на отпадъчни води с 12% и за пречистване с 8%.

Според одобрения бизнес план на дружеството за 5-годишен период до 2027 г. цената на кубик във Варна трябва да стигне 6 лева, посочи инж. Вълканов.

По думите му увеличението е било най-съществено през тази година заради големия воден проект, в който ВиК участва със съфинансиране. През следващите 4 години по план цената трябва да расте много по-плавно и не толкова осезаемо, освен ако регулаторът не прецени друго.

През 2023 г. 15 регионални ВиК оператори ще получат по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените цени в техните бизнес планове. За шест от тези дружества действащите към момента цени дори ще бъдат намалени. За 5 регионални дружества се предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги – в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, посочват от КЕВР.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ