16.8 C
Sofia
22:08 | 31 March 2023
НачалоРегионални новиниВарнаЦентър за социална и солидарна икономика отваря врати във Варна

Център за социална и солидарна икономика отваря врати във Варна

Бюджетът на проекта „Развитие на социалната икономика“ е 27 млн. лв.

Във Варна ще отвори врати регионален център на социалната и солидарна икономика, който ще оказва съдействие на  предприятията и фирмите от областите Варна, Шумен, Търговище и Добрич, съобщиха от Областната администрация.

Офисът в морската столица ще се помещава на ул. „Цар Симеон I“ № 26. Очаква се той да отвори врати в края на месец март, като в момента се осъществява подбор на екипа, който ще координира дейността по проекта.

Бюджетът на проекта „Развитие на социалната икономика“ е 27 млн. лв. Той предвижда да се изградят 6 регионални центъра (фокус точки) на социалната икономика в градовете Варна, Бургас, Ловеч, Благоевград, Пловдив и Габрово.

Целта им е да се насърчи дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия и да се подкрепи регионалната конкурентоспособност на социалната икономика. Във всички шест града са осигурени сгради, в които ще се помещават регионалните центрове.

„Регионалните центрове на социалната и солидарна икономика ще имат важна роля за изграждане на връзки между участниците на пазара, ще оказват техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията. Дейностите им ще включват участие в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България“, заяви във Варна заместник-министър Надя Клисурска.
Цел на проекта е да се развият цялостно политиките, свързани със социалната икономика и да сe активират стопанските субекти, независимо от тяхната правно организационна форма, да се регистрират в регистъра на социалните предприятия, добави тя.

Ще бъде създадена дигитална платформа, която ще даде възможност да се изграждат мрежи от социални предприятия и те да реализират по-лесно своята продукция.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ