4.7 C
Sofia
1:06 | 07 December 2022
НачалоРегионални новиниВарнаСлучай на западнонилска треска е регистриран в област Варна

Случай на западнонилска треска е регистриран в област Варна

Случай на западнонилска треска е регистриран през изминалата седмица в една от общините в област Варна. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция в морската столица за периода 7 – 13 октомври.

Регистрирани са 5 лица, ухапани от кърлеж. Броят на отчетените чревни инфекции през седмицата са 11 случая срещу 18 от предходната седмица. 9 лица са с ентероколит, 1 – вирусен хепатит и 1 – със салмонелоза.

От въздушно-капковите инфекции са регистрирани за тази седмица 42-ма души с варицела.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) през настоящата седмица е 264 срещу 262 от предходната седмица. Не са регистрирани усложнения.

Припомняме информация на здравната инспекция във Варна за западнонилската треска:

Oстрото инфекциозно заболяване се характеризира с трескаво състояние, сънливост, обрив, ставни болки, менингелане синдром и рядко развитие на енцефалит. При наличие на оплаквания е добре човек да потърси лекарска помощ. Диагнозата се поставя по епидемиологични и клинични данни, както и лабораторно.

Болестта се предава чрез комари от рода Culex. Естествен резервоар на заразата са различни видове мигриращи и синантропни птици и животни.

Основно човек се заразява при ухапване от комари, носители на вируса, особено през периода юли-август-септември. Възможно е и възникване на инфекция при органна трансплантация и преливане на кръв от заразен човек, а също и при ухапване от кърлеж.

Инкубационният период е от 5-7 дни. Началото на болестта е внезапно с втрисане, висока температура, поява на главоболие, мускулни болки и обща слабост, по-късно с тежки прояви от страна на нервната система – дезориентация, ригидност на вратната мускулатура, тремор, парализа, менингити и енцефалити. Смята се, че 1 на 150 лица, заразени с вируса на Западен Нил развиват по-тежка форма на болестта. Симптомите на тежко заболяване може да продължат няколко седмици, въпреки че неврологични последици могат да останат цял живот.

Все още няма лекарство, което да лекува пряко вирусната инфекция. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта. При по-тежки случаи е наложителна интензивна поддържаща терапия с често включваща хоспитализация, интравенозни вливания на течности, предотвратяване на вторични инфекции.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност. За предпазване от ухапване на комарите могат да се ползват репеленти. За работещите на открито са препоръчителни дрехите с дълги ръкави и крачоли. Предпазването на домовете от комари става със замрежване на врати и прозорци със ситни мрежи, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Има и мерки за премахване на развъдните им места и недопускане на създаване на нови биотопи. Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите, да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите. Вода, която не е покрита, трябва да се подменя (басейни, шадравани). В разхвърлени безразборно съдове може да се задържи дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари. Добре е малките водоеми (локви, разливи край чешми), които нямат стопанско значение, да се премахват чрез отточване или засипване.

Треска „Западен Нил“ е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител – комара. Пикови месеци за летежа на комарите в Централна Европа са от май до септември. В южния климат, характеризиращ се с високи температури, западнонилската треска може да се появи през цялата година. Мигриращите птици са основен инструмент в разпространението на вируса в умерените области по време на пролетната си миграция .

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ