-5.8 C
Sofia
7:34 | 06 February 2023
НачалоРегионални новиниВарнаСлед разгорещен дебат отпуснаха 1 млн. лева за Тубдиспансера във Варна

След разгорещен дебат отпуснаха 1 млн. лева за Тубдиспансера във Варна

Гласуването на средствата на днешната сесия на местния парламент бе посрещнато с бурни аплодисменти от страна на присъстващите в залата служители на лечебното заведение.

С пълно единодушие Общинският съвет във Варна взе решение за отпускане на 1 млн. лева от общинския бюджет за покриване на задълженията на Тубдиспансера за ток и за заплати на персонала.

Гласуването на средствата на днешната сесия на местния парламент бе посрещнато с бурни аплодисменти от страна на присъстващите в залата служители на лечебното заведение.

Към взимане на решението се премина след продължили около половин час разгорещени дебати между общински съветници от различни групи.

Още в началото на разискването председателят на Общински съвет Тодор Балабанов посочи, че днес преди обяд е насрочена среща с министъра на здравеопазването и местните власти в София.

„Имаме първоначално уверение, че ще се работи в посока разрешаване на този повече от 20-годишен проблем и прехвърляне на дейността към някои от големите болници. И ръководството на болницата ще настоява пред министъра за прехвърляне. Има такова двукратно решение на Общински съвет. Първото е още от 2015 г.“, посочи Балабанов.
„Явно правилните решения се взимат под обществен натиск. Защо трябваше да се стига до тук и да се пратят болни и заразни вкъщи. Тези неща можеше да си ги спестим още на предходна сесия, когато предложението беше отхвърлено и подкрепено единствено от групата на „Възраждане“, коментира Юлиян Губатов. Колегата му Ивайло Митковски заяви, че не бива въпросите на здравеопазването да се политизират.

„Ако министерството не вземе решение, догодина пак ще бъдем изправени пред същия въпрос“, каза Митковски. В подкрепа на мнението за нуждата от намиране на дълготрайно решение се изказа и Димитър Чутурков от БСП.

„Темата се превърна в дъвка за хората, които искат да почувстват звездните си мигове. Финансирането, което се прави до момента, е на ръба на законосъобразността. Много лесно разпределяме публичните финанси. Най-лошото е, че всички тези решения се взимат под натиск. Песимист съм, че ще излезе нещо от това. Ще влезем в същия затворен цикъл, както през последните 10 години“, коментира Христо Атанасов.
На свой ред Марица Гърдева заяви, че застават твърдо зад това персоналът да получи заплатите си и винаги е било така, но основният въпрос бил министерството да обърне внимание на казуса.

За осигурената категорична подкрепа от Общински съвет повече от десетилетие за болницата говори и Янко Станев от новосформираната група „СДС и воля за Варна“.

„През всички тези години болницата е подпомагана винаги от Общински съвет. Чисто правно оздравяването, на базата на което даваме тези средства, не е законно. Учуден съм, че стрелите са насочени към Общински съвет, след като винаги сме плащали“, каза Станев.
В крайна сметка всички присъстващи 43 съветници дадоха единодушно съгласие за отпускане на средствата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ