17.3 C
Sofia
6:43 | 04 July 2022
НачалоРегионални новиниВарна"Продължаваме промяната" искат премахване на надписа "Варна"

“Продължаваме промяната” искат премахване на надписа “Варна”

Причината - за фон на надписа са използвани българският и руският национален флаг, преливащи един в друг.

Надписът “Варна”, поставен в непосредствена близост до Градския часовник и Козирката, е провокация на партия “Възраждане” и трябва незабавно да бъде премахнат. За това настоява в свой сигнал до кмета Иван Портних техническият секретар на “Продължаваме промяната” в морската столица Венета Николова.

Причината – за фон на надписа според нея са използвани българският и руският национален флаг, преливащи един в друг.

“Недопустимо е българският национален флаг да бъде обединяван в едно с чужд национален флаг, особено с руския, особено в контекста на войната в Украйна”, пише Николова.

В коментар под публикация на ПП във “Фейсбук” от “Възраждане” – Варна заявяват, че надписът не е поставен от тях, а от общинската администрация.

“Предложението беше направено от нашите съветници, след което имаше конкурс за проект, след което комисия избра този между общо три проекта”, уточняват от “Възраждане”.

Публикуваме пълния текст на сигнала на Венета Николова:

Уважаеми г-н Портних,

Искам да Ви обърна внимание на една провокация, реализирана в центъра на Варна, непосредствено до Градската часовникова кула до Козирката. Тя представлява надпис “Варна” на кирилица (в което няма лошо), но за фон на надписа е използван българския и руския национален флаг, преливащи един в друг. Желанието ми е този обемен надпис да бъде премахнат поради следните причини:

Първо, в момента Русия води война срещу Украйна и на територията на града се намират няколко десетки хиляди украински бежанци.

Второ, недопустимо е българският национален флаг да бъде обединяван в едно с чужд национален флаг, особено с руския, особено в контекста на войната в Украйна.

Трето, бих желала официален отговор кой стои зад идейния проект и кой го в одобри, както и дали е финансиран от данъците на варненци, респективно и от моите данъци?

Недопустимо е Варна – морската столица на България – да бъде асоциирана и дори надписвана като руска колония или територия.

По-късно последва реакция от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов:

Преди няколко години на входа на Морската градина във Варна бяха сложен грозен и доста кичозен надпис на латиница – VARNA. В продължение на 2 (две!) години се борих с кметската администрация да махнат надписа, защото хем е грозен, хем е на латиница. Отказваха ми с аргумента, че Варна била туристически град и туристите нямало да разбират надписа, ако бил на кирилица…

За разлика от мен обаче моите наследници от Възраждане в Общинския съвет Георги Георгиев, Йлиян Губатов, Николай Костадинов и Веселин Вешев се оказаха по-пробивни и само за 5 месеца успяха да се преборят да се направи нов, много по-красив надпис, изписан с български букви:) 5 месеца за 5 букви, но както и да е.

Дотук добре – надписът беше поставен в навечерието на 24 май и вече е една от атракциите на града ни. Но, не щеш ли, само 3 дни след поставянето му, будната гражданка Венета Николова, секретар на “Продължаваме подмяната” във Варна, иска неговото махане с мотива, че съчетавал… българското и руското знаме!?!?

Аз не съм сляп, нито пък далтонист, но колкото и да гледам красивия надпис, не виждам каквото и да е знаме в него. Затова от вчера се чудя следното – задължително ли е да си умствено ограничен, за да си на ръководен пост в променливата партия, или е просто препоръчително?

Надписът “Варна” бе поставен в началото на пешеходната зона до Окръжния съд в навечерието на 24 май. Автор на проекта е художникът Армен Шаумян, на когото принадлежат два други арт обекта – „Гледка към …“ в район Аспарухово и „Място за снимка“- в Морската градина.

Обектът представлява конструкция с двулицев надпис на кирилица, като от едната страна дизайнерът е проектирал места за сядане, а от другата – за цветя. Цветовата композиция и шрифтът напомнят фестивални знамена, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ