15.6 C
Sofia
7:52 | 15 August 2022
НачалоРегионални новиниВарнаПристанище Варна продължава обработката на зърно от Украйна

Пристанище Варна продължава обработката на зърно от Украйна

"Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от Министерството на транспорта и съобщенията по отношение на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари.

“Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от Министерството на транспорта и съобщенията по отношение на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари.

Това поясни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов, след като в интервю за радио Варна новият директор на пристанището Ивайло Гавраилов заяви, че то няма достатъчно капацитет, за да приеме украинското зърно.

“Няма изградена инфраструктура, за да бъдат поети допълнителни товари. Липсват складови помещения”, каза още Гавраилов.

“Ще изискам от новоназначения изпълнителен директор на пристанището Ивайло Гавраилов да приложи гъвкава и активна търговската политика, за да оправдае нашите очаквания“, допълни Върбанов.
В случай на необходимост ще бъдат предприети действия за преговори и с оператори на частни терминали в района на Пристанище Варна. Складовите площи на територията на всички терминали (държавни и частни) са с капацитет 150 хил. т. за съхранение на зърнени култури. Разглежда се и възможността за приставането на голям плавателен съд на някой от кейовете на пристанището с цел увеличаване на капацитета на складовите площи.

“Предвиждаме да направим постъпки пред ЕК за отпускането на спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал Варна-запад. Това е възможност за растеж на българската икономика, в помощ на Украйна и в изпълнение на ангажиментите към Европейския съюз”, обясни още Владимир Върбанов.
П
рез май от пристанище Варна излязоха с позиция, в която заявяват, че дружеството има готовност и за обработка на товари от Украйна, ако бъде намерено решение на логистичните проблеми и те бъдат транспортирани до терминали Варна-изток и Варна-запад.

Седмица по-късно председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов изрази мнението, че е почти неосъществимо превръщането на пристанище Варна в хъб за украинското зърно.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ