14.6 C
Sofia
11:35 | 07 October 2022
НачалоРегионални новиниВарнаПредлагат трето платно за пешеходци и велосипедисти на Крайбрежната алея във Варна

Предлагат трето платно за пешеходци и велосипедисти на Крайбрежната алея във Варна

Комисията по безопасност на движението установи, че алеята не е безопасна за пешеходци...

След години на затваряне на очите през вчерашния ден най-после на Крайбрежната алея във Варна бе извършена инспекция от комисия за безопасност на движението.

Изводите, разбира се, са такива, каквито варненци вече знаят от години – тя не е безопасна за пешеходци.

“Има риск от инциденти на Крайбрежната алея във Варна”, са установили и от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

“Нашата препоръка е, че в момента тази алея не е безопасна и не може по нея да има съчетание на тези два вида участници в движението”, заяви Иван Петков, експерт в агенцията.
От години през летния сезон градският плаж и прилежащите заведения са притегателна сила за хората. Точно тогава пешеходци, велосипедисти и автомобили са в истинска борба за пътното платно. Причината е, че пространството за тротоари отдавна е превърнато в официални места за паркиране.

Областният управител на Варна Благомир Коцев смята, че алеята трябва да се разшири с още едно платно, където да се изградят зони за пешеходци и велосипедисти. По думите му дамбата има нужда от ремонт, който би могъл да се комбинира с проект за разширяване на Крайбрежната алея. Според него това би бил най-добрият вариант.

“За тази инвестиция трябва да се направи проект, да се остойности и да се заложи в бюджета за следващата година. Ще лобирам пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството това да се случи”, допълни Благомир Коцев.
Концесионерите, разбира се, са против алеята да бъде затворена за автомобили, като посочват, че до момента няма тежки пътни инциденти на нея.

Андрей Василев, представител на концесионерите, също е на мнение, че алеята трябва да бъде разширена, за да има място и за пешеходци, и за велосипедисти, и за автомобили. По думите му държавата трябва да направи тази инвестиция.

“Варна е туристически град и не може да остане без достъп до плажа. Трябва да се предвиди разширение на пътя, да бъдат обособени ленти за пешеходци, автомобили и велосипедисти”, каза Андрей Василев
И докато разширяването на алеята би могло да се случи в бъдеще, най-важно е как ще се процедира през този летен сезон.

Тази седмица Областната комисия по безопасност на движението във Варна се очаква да вземе решение как ще се осъществява движението през този сезон.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ