24.8 C
Sofia
22:08 | 07 August 2022
НачалоРегионални новиниВарнаОт 1 юли синя зона и уикенда във Варна

От 1 юли синя зона и уикенда във Варна

Зоната ще остане безплатна за паркиране единствено през официалните почивни дни.

От 1 юли влизат в сила новите правила и новото работно време на синята зона във Варна. Това съобщи на пресконференция Младен Иванов – директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона”.

Основната промяна е в работното време. Синята зона вече ще се таксува и в почивни дни, които до сега бяха безплатни за паркиране.

Зоната ще остане безплатна за паркиране единствено през официалните почивни дни.

Другата промяна е, че безплатно ще е паркирането вечер не след 19, а след 20 часа, т.е. работното време за платено паркиране ще е от 9 до 20 часа, включително, уточни Иванов.

Цената остава същата, посочи Иванов. Няма да има разлика както и при заплащането на час, така в и цените на абонаментите.

Гратисен период няма да има, а подмяна на знаците, в които е указано работното време на зоната започва още от днес. По думите на Иванов предстои да бъдат подменени над 1000 пътни знака, в които ще са упоменати новите условия на зоната.

С промените в работното време се очаква в общинското предприятие да влязат още около 2 млн. лв. приходи в рамките на година, а допълнителните разходи ще са единствено заплатите на още двадесет и няколко души персонал.

Младен Иванов уточни, че за миналата година проходите предприятието са 8 млн. лв., като приходите от зоната, в това число и “глобите” са от порядъка на 7 млн. лв.

От 1 юли трябваше да влезе и възможността за заплащане на целодневно паркиране. Това обаче няма да се случи, тъй като изисква пренаписване на софтуера, обясни Иванов. Ако всичко върви гладко би следвало до края на юли гражданите да имат тази възможност. То ще се осъществява единствено през мобилното приложение “Варна Паркинг”.

Припомняме, към момента в синята зона може да се паркира максимум до 3 часа на ден. С промените срещу ще бъде възможно паркиране през целия ден, като цената ще е 16 лева с ДДС. Иванов уточни, че не става въпрос за 24 часа, а в рамките на деня. Т.е. ако в даден ден по обяд заплатите въпросната такса, това няма да ви осигури право на паркиране на следващия ден до обяд.

Младенов даде разяснения и за зелената зона. Основната разлика ще е в разрешеното време за паркиране – при синята зона е 3 часа, а при зелената – 5 часа. Разлика ще има и в цените на служебните абонаменти, като и за локално платено паркиране за търговци.

Ако всичко върви по план в края на годината Варна трябва да има “зелена зона”, посочи Иванов.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ