0.3 C
Sofia
17:41 | 29 January 2023
НачалоРегионални новиниВарнаОт УМБАЛ “Св. Марина” предлагат безплатни прегледи, свързани с ревматологични проблеми

От УМБАЛ “Св. Марина” предлагат безплатни прегледи, свързани с ревматологични проблеми

Безплатни ревматологични прегледи в УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – Варна през януари 2023 г. Ранната диагностика предотвратява инвалидизация. Безплатни ревматологични прегледи ще се проведат на 13 януари (петък) в Клиника по ревматология на ет. 7, каб. 707 в основната сграда на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване всеки делничен ден от 08.00 ч. до 15.00 ч. на тел. 052 978 823.

Консултациите ще се извършат от доц. д-р Шивачева, д.м. и високоспециализирания екип на Клиниката по ревматология, която тя ръководи.
Инициативата на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна има за цел да привлече вниманието на широката общественост към профилактиката, ранното откриване и навременното лечение на ревматологичните заболявания.

Ревматологията е специалност с терапевтична насоченост и интердисциплинарен обхват, насочена към диагностика и лечение на широк спектър от заболявания свързани с възпалителни, дегенеративни и автоимунни състояния. Клиничната картина надхвърля ангажиране на стави, връзки, сухожилия, мускули, кости. Кожни обриви, възпаления на очите, стомашно-чревни оплаквания, главоболие, чести белодробни възпаления могат да бъдат част от по-сериозно заболяване. Поради разнородната симптоматика пациентите често имат объркване по отношение на тези заболявания и изпитват затруднение в търсенето на подходящ специалист и намирането на адекватна медицинска помощ.

Най-голям дял от всички ревматологично болни, които се лекуват в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна са болните от възпалителни ставни заболявания – ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит. Лечебното заведения оказва както болнична помощ, така и амбулаторно наблюдение/диспансеризация. Към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна ежедневно работи и специализирана комисия по ревматология за отпускане на биологични и таргет синтетични медикаменти на нуждаещи се болни.
Характерно за ревматологичните заболявания е съчетанието както на разнородни клинични прояви, най-често протичащи бавно, постепенно, но необратимо и често водещи до инвалидизация, така на придружаващи състояния и заболявания, които водят до по- кратък живот на тези болни. Това изисква прилагане на комплексен индивидуален поход за своевременна диагностика, лечение и наблюдение, мултидисциплинарен екип от специалисти, какъвто е на разположение във високотехнологичната болница „Света Марина“.
Съвременната, ранна диагностика на ревматологичните възпалителни и автоимунни съдово-съединителни заболявания изисква приложение на съвременни знания и умения, високоспециализирани имунологични, генетични и образни методики. Университетска болница „Света Марина“ предоставя всички необходими изследвания за цялостна диагностика на тези заболявания.
Клиника по ревматология, като част от Университетска болница „Света Марина“ има изключителната привилегия да си сътрудничи с Лаборатория по медицинска генетика и Лаборатория по клинична имунология. При необходимост за болните са на разположение високоспецифични методики за цитогенетична и молекулярно-цитогенетична (FISH) диагностика на хромозомни болести, имунофлуоресценция, имуноензимни методи – ELISA, имуноблот (профил на антитела), криоглобулини, HLA-B27 типизиране.

В УМБАЛ „Света Марина“ специализираната ревматологична помощ е подпомогната от необходимите й централна клинична лаборатория, високочувствителни съвременни образни методики – ехоскопия на стави и околоставни структури чрез модерен ултразвуков доплеров апарат, разположен на територията на клиниката, с възможност за придвижване до леглото на болния, артроцентези, артроскопии чрез модерен артроскоп, разположен на територията на болницата, два ЯМР апарата, КАТ, ПЕТ скенер, конвенционална рентгенография, капиляроскопия, остеодензитометрия, възможности за биопсия и патоморфологично и имунохистохимично изследване на тъкани.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ