15.6 C
Sofia
7:08 | 15 August 2022
НачалоРегионални новиниВарнаОткриха мазно петно във водите на Варненското езеро

Откриха мазно петно във водите на Варненското езеро

При инспекцията е установено, че по повърхността на водата в езерото е налично петно с площ около 100 кв. м с ясно изразена опалесценция.

Експерти откриха мазно петно с площ 100 кв. м във водите на Варненско езеро при проверка след сигнал, съобщиха от Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Проверката е извършена в района на ресторант „Тримата мускетари“ от експерти на Басейнова дирекция и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда във Варна .

При инспекцията е установено, че по повърхността на водата в езерото е налично петно с площ около 100 кв. м с ясно изразена опалесценция.

Не са установени брегови източници на замърсяване. Взета е водна проба от водите на езерото, която ще бъде изследвана по физико-химични показатели: електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, ортофосфати като фосфор, общ фосфор.

Допълнително е обходен районът под Аспаруховия мост във връзка с постъпил втори сигнал за замърсяване на Варненско езеро. Такова не е установено. Водите са без опалесценция и без видимо замърсяване.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ