4.7 C
Sofia
2:36 | 07 December 2022
НачалоРегионални новиниВарнаОД на МВР - Варна: Гражданите без документи могат да получат удостоверение...

ОД на МВР – Варна: Гражданите без документи могат да получат удостоверение за гласуване

Граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, имат възможност да получат удостоверение, с което да упражнят правото си на глас, информират от ОД на МВР - Варна.

Граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, имат възможност да получат удостоверение, с което да упражнят правото си на глас, информират от ОД на МВР – Варна.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

– В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

– Ако не е издадена нова лична карта до края на работния ден на 30 септември, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За издаване на удостоверение е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или РУ от 08.30 до 17.00 ч. на 1 октомври (събота) и в изборния ден на 2 октомври (неделя) от 08.30 до 19.00 ч.

Информация за графика на работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР – Варна.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде в ОДМВР – Варна или във всяко РУ/участък към РУ, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверение се издава, за да послужи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ