4.7 C
Sofia
2:20 | 07 December 2022
НачалоРегионални новиниВарнаОбщина Варна тегли 7.8 млн. лева краткосрочен заем заради проекта с електрическите...

Община Варна тегли 7.8 млн. лева краткосрочен заем заради проекта с електрическите автобуси

Срокът на погасяване се предвижда да бъде до 12 месеца.

Община Варна възнамерява да изтегли краткосрочен заем в размер на 7.8 млн. лева. С парите ще финансира собствено участие за осигуряването на плащането на възстановимо ДДС по проекта за доставка на електрически автобуси за обществения транспорт. Това става ясно от направеното предложение от кмета на града Иван Портних до Общински съвет, публикувано на сайта на местния парламент.

Срокът на погасяване се предвижда да бъде до 12 месеца. Според документите сумата ще бъде предоставена заемообразно на „Градски транспорт” за плащането на възстановимото ДДС по проекта, тъй като превозвачът на разполага с тази сума. Изпълнителният директор на общинското дружество трябва да върне парите на Общината до 5 дни, след като парите бъдат възстановени от НАП.

По-голямата част от средствата за закупуването на електрическите автобуси се осигуряват безвъзмездно по оперативна програма на ЕС. Стойността на проекта за екологичния транспорт е до 85.3 млн. лева. Безвъзмездната помощ е близо 70 млн. лева. Собственото финансиране за недопустими разходи е 15 млн. лева, в това число влизат и 13 млн. лева за възстановимо ДДС. Общински съвет вече е дал принципно съгласие, когато се наложи, Община Варна да осигури нужните финанси заемообразно. Предстои окончателно плащане за доставката на автобусите, за което на „Градски транспорт” са необходими въпросните 7.8 млн. лева за възстановимо ДДС, става ясно още от документите.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ