4.4 C
Sofia
8:20 | 09 December 2022
НачалоКриминалниНад 5 години затвор за мъж от Варна, който без малко да...

Над 5 години затвор за мъж от Варна, който без малко да убие наркозависим, докато краде от дома му

Пострадалия предяви граждански искове за имуществени вреди в размер на 2000 лева, както и за неимуществени вреди в размер на 15 000 лева, в резултат от деянието.

Варненският окръжен съд призна за виновен Георги Ф. в това, че направил опит умишлено да умъртви 37-годишен мъж, като деянието останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини.

Престъплението е извършено на 15.12.2019 год. във Варна. Георги Ф. имал куче, което хранел в изоставен наследствен имот. Периодично там влизали лица, с които възниквали проблеми по различни причини. Мирослав К. водел скитнически начин на живот и бил наркозависим. Обикалял контейнерите, търсейки метални отпадъци за продан. В началото на декември 2019 г. се нанесъл да живее в изоставена къща в близост до стопанисвания от Георги Ф. имот.

На 15 декември същата година, Мирослав К. отново обикалял контейнерите, търсейки нещо ценно.

След като не намерил нищо, решил да влезе в къщата, собственост на семейството на Георги Ф., като прескочил оградата на имота. В това време подсъдимият стоял в автомобила си и наблюдавал действията на бездомника, който след няколко минути прескочил отново оградата, носейки старо метално корито. Георги Ф. се насочил към него и започнал да го удря по главата и тялото с твърд предмет. Хора от съседните блокове чули виковете на поваления мъж и виждайки ситуацията, започнали да молят извършителя да спре побоя. Подали и сигнал на телефон „112“. Пострадалият мъж бил приет в болница с контузия на мозъка, временно опасна за живота, както и множество травматични увреждания по тялото.

Пострадалият мъж беше конституиран като граждански ищец в процеса. Той предяви срещу подсъдимия граждански искове за имуществени вреди в размер на 2000 лева, както и за неимуществени вреди в размер на 15 000 лева, в резултат от деянието.

В пледоариите пред съда, държавното обвинение и адвокатите на подсъдимия посочиха, че са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства и поискаха определяне на наказание под най-ниския размер. Георги Ф. е с чисто съдебно минало, трудово ангажиран, полага грижи за семейството си и за него са налице добри характеристични данни, като за извършеното престъпление бил подтикнат от действията на пострадалия.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Георги Ф. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години и 6 месеца при първоначален „строг“ режим. Той бе осъден да плати на пострадалия обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – сумата от 5 000 лева, заедно със законната лихва, считано от датата на увреждането, като за разликата до 15 000 лв. гражданският иск беше отхвърлен като неоснователен. Не беше уважен гражданският иск за претърпени имуществени вреди, тъй като остана недоказан.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок от днес.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ